Jsme povinni zjistit, zda jste starší 18 let.

Foto: Freepik

Někomu pochopitelně může vyhovovat jiný popis tohoto vztahu, nicméně jeho alfou a omegou je skutečnost, že umělá inteligence pracuje na základě algoritmů a sama si nové vytváří podle získaných dat.

 Proč nejde o totéž?

Pokud bychom veškeré algoritmy brali jako umělou inteligenci, došli bychom k závěru, že ovlivňuje naše životy už několik dekád. Stačí se podívat do minulosti na stále vyhledávané hrací automaty, které vždy na základě určitého vzorce. Ten se přenesl také do online automatů poté, co v nultých letech propukl o hraní přes internet velký zájem. Díky kvalitnímu připojení si dnes může zahrát každý a možností je spousta, leč s algoritmem se člověk potká i nyní, a to nejen ve hře samotné, jež prostě na nějakých principech operuje. Algoritmus však nabízí hráčům také další tituly, které by je mohly bavit na základě toho, co doposud vyzkoušeli a jak dlouho u toho vydrželi.

Foto: Unsplash

Jenže algoritmy nejsou tak výkonné jako dnešní umělá inteligence. Jsou to soubory instrukcí, tedy kód, který říká, jak mají být určité úkony provedeny, přičemž vykonat je nemusí rovnou umělá inteligence, ale jakýkoliv počítač či program v něm. Jde prostě o dané instrukce, jež se samy o sobě nemění, pouze se spustí či zastaví, jakmile jim je dán pokyn.

 Umělá inteligence jako soubor algoritmů

Termín umělá inteligence je opravdu široký a může zahrnovat kdejakou technologii od velmi známého ChatGPT až po drobné programy na vytvoření vhodného stylu oblékání pro uživatele. Přesto stále platí, že se dá popsat jako skupina algoritmů, které mohou upravovat další algoritmy a vytvářet nové na základě různých faktorů. Těmi faktory myslíme, že umělá inteligence je založená na tom, že se dokáže učit z příkazů, spokojenosti uživatelů s výstupy a jednoduše využívá své zkušenosti ke zlepšování výkonnosti. Tohle algoritmy samy o sobě nedokáží.

Právě to, že umělá inteligence se učí a přizpůsobuje je to, co z ní dělá „inteligenci“ jako takovou. V podstatě se dá říct, že prostřednictvím algoritmu řeknete programu, jak se má v určité situaci zachovat. V případě umělé inteligence ji poskytnete data, aby si na jejich základě vytvořila vhodné řešení situace. Umělou inteligenci učíme, aby se uměla rozhodnout sama za sebe, zatímco algoritmem člověk přesně musí říct, jak se má něco odehrát.

Foto: Unsplash

Příklady rozdílu

Všichni známe našeptávače ve vyhledávačích. Je jedno, co hledáme, důležité je to, co nám vyhledávač radí, respektive našeptává. Po vložení prvních několik písmen se nám objeví možnosti, co zřejmě hledáme, přičemž algoritmus nabízí slova, o kterých má v sobě zadané informace, že je lidé často hledají. Umělá inteligence však našeptá slova, která začínají na stejná písmena a v poslední době jsme je hledali, nebo je ostatní lidé v poslední době často hledají. A tato slova nám nabízí na základě učení a dat.

Druhým příkladem jsou autonomní auta. Buď využijeme algoritmus, díky kterému programu řekneme, aby za dané situace učinilo tyto kroky. Pokud ale použijeme umělou inteligenci, necháme ji si projít data ze stovek a tisíců zkušebních jízd, a když ji pak postavíme před nějaký problém na silnici, umělá inteligence na základě zkušeností vymyslí nejlepší řešení sama. Nás k tomu už nepotřebuje.

Umělou inteligenci samozřejmě nemůžeme jen tak opustit a vůbec se o ni nestarat. Stále je třeba její rozhodnutí sledovat, poskytovat další a další data, aby měla dostatek informací, a případně se snažit o vylepšení některého z algoritmů, které používá.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.