Foto: Freepik

Webová stránka ICQ informuje o blížícím se ukončení služby a doporučuje uživatelům přechod na VK Messenger pro běžné chatování nebo VK WorkSpace pro profesionální komunikaci. ICQ se poprvé objevilo na scéně v době, kdy většina uživatelů internetu komunikovala přes IRC, což byl převážně nástroj pro skupinové konverzace.

ICQ přineslo revoluci díky možnosti jednoduše komunikovat jeden na jednoho. Bylo také prvním chatovacím zařízením, které se masivně rozšířilo mezi uživateli internetu. Každému uživateli byl při registraci přidělen unikátní identifikační číslo (UIN), které se s rostoucím počtem uživatelů postupně prodlužovalo. Ti, kteří získali čísla s pouhými pěti ciframi, se řadili k prvním průkopníkům.

Foto: Freepik

Vrchol popularity ICQ přišel na počátku 21. století, kdy dosáhlo 100 milionů registrovaných účtů. Ačkoli později jeho popularita klesla pod tlakem konkurence jako AIM, Yahoo Messenger a MSN Messenger, ikonický zvuk upozornění „uh-oh!“ zůstává v paměti mnoha uživatelů.

ICQ, což je zkratka od anglické fráze „I seek you“ (hledám tě), bylo původně vyvinuto izraelskou společností Mirabilis. Po její akvizici americkou společností AOL přešlo vlastnictví do rukou ruské Mail.Ru Group, nyní známé jako VK, která spravuje různé sociální sítě a komunikační služby.

Engadget.com