Foto: Freepik

WhatsApp je jednou z nejžádanějších aplikací pro komunikaci na celém světě. Nicméně letos se na internetu šíří neoficiální verze, které slibují rozšířené funkce. Skutečnost však spočívá v tom, že tyto úpravy mohou způsobit vážné problémy na vašem telefonu. Kybernetičtí podvodníci totiž využívají aplikaci k šíření nebezpečného trojského koně Triada.

Modifikované verze WhatsAppu nejsou nic neobvyklého na internetu. Lidé je často používají, pokud chtějí více funkcí než nabízí oficiální verze. Tyto úpravy mohou zahrnovat dynamické šablony nebo dokonce možnost číst smazané zprávy. Navíc tvůrci těchto verzí mohou získat příjem z reklamy, kterou zobrazují ve svých aplikacích.

Foto: Freepik

Problém však nastává, když se do aplikace dostane trojský kůň Triada. Tento škodlivý kód nejen zobrazuje reklamy, ale může také automaticky předplatit služby nebo dokonce sledovat SMS zprávy uživatele. Co je ještě horší, Triada může otevřít zadní vrátka pro další škodlivé kódy a dokonce obejít zabezpečení online bankovnictví pomocí SMS zpráv. To znamená, že kybernetičtí podvodníci mohou využít Triadu k vyprázdnění bankovního účtu.

Pro uživatele je obtížné rozpoznat tuto hrozbu, protože aplikace stále funguje a poskytuje navíc další funkce. Navíc, Triada je typem škodlivého kódu, který se může dlouho skrývat v zařízení a je obtížné ho odstranit.

Malware Triada se objevil několikrát mezi nejrozšířenějšími hrozbami v minulých letech a i letos patří mezi největší hrozby. Podvodníci často využívají falešné aplikace k šíření škodlivých kódů na Androidu. Jedním z příkladů je adware Andreed, který se nedávno šířil pod falešným názvem hry Car Factory Simulator. Andreed je v současnosti jednou z nejrozšířenějších hrozeb na Androidu.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)