Foto: Freepik

Změna v uživatelském profilu

Tradičně byli nejčastějšími uživateli carsharingu mladí lidé ve věku 18 – 29 let, kteří ještě nevlastní vlastní vozidlo. Nicméně za poslední dva roky dochází k výraznému nárůstu zájmu o tuto službu i mezi lidmi ve věku 30 – 39 let a významně také mezi těmi ve věku 40 – 60 let. Tento trend podporuje jak zvýšené náklady spojené s vlastnictvím auta, tak rozmach sdílené ekonomiky a běžného využívání mobilních aplikací.

Ekonomické výhody a změna životního stylu

Podle Romana Filipa, předsedy AČC, sdílení aut má smysl i pro ty, kteří vlastní vůz, ale potřebují ho jen občas. Pro rodiny, které najezdí méně než 10 tisíc kilometrů ročně, je vlastnictví auta často neefektivní a drahé. Sdílené auto tak může být výhodnou alternativou pro běžné cesty, ať už je to do práce, na nákupy nebo na výlety.

Foto: Freepik

Potvrzení trendu

Podle Milana Beutla z Anytime carsharing stoupl za poslední dva roky o 55 % počet uživatelů, kteří využívají sdílené auto jako doplněk ke svému vlastnímu vozidlu. Podobné zkušenosti sdílí i další carsharingové společnosti, jako je CAR4WAY a Autonapůl, které zaznamenaly rostoucí zájem o sdílené auta ze strany lidí ve věku 40 – 60 let.

Závěr

Trend sdílených aut je jasný: nejde jen o módní záležitost mladých lidí, ale stává se praktickou alternativou i pro starší generaci. Sdílení vozidel nejen snižuje náklady na vlastnictví auta, ale také přispívá ke snížení počtu vozidel na silnicích, což má pozitivní dopad na životní prostředí.

Zdroj: tisková zpráva společnosti CAR4WAY