Foto: Freepik

Na druhou stranu jsem velice rád a přinášíme vám seznam nejběžnějších alternativ. Služba ulož.to bohužel musela k 1. prosinci 2023 změnit svůj koncept a místo platformy, kde jste si mohli zdarma stáhnout cokoliv se z ní stala prakticky alternativa ke Google Disku.

Služba Uložto.cz, která byla kdysi velmi populární jako místo pro stahování různých souborů, je nyní ukončena. Dříve bylo možné stáhnout prakticky jakýkoliv film, hudbu nebo knihu. Zřejmě se tehdy příliš neřešila otázka autorských práv.

Konec Ulož.to nebyl překvapením, protože na této platformě byly často dostupné soubory chráněné autorskými právy. Ze začátku Ulož.to tento problém řešilo tím, že odpovědnost za obsah předávalo na uživatele, kteří potvrdili, že mají práva ke sdíleným souborům.

Evropská legislativa však stanoví odpovědnost nejen na uživatele, ale i na webové platformy, kde jsou soubory veřejně dostupné ke stažení. Po tlaku ze strany evropských regulací muselo Ulož.to změnit svůj koncept. Nyní slouží spíše jako cloudová služba, která nabízí 50 GB prostoru pro registrované uživatele, ale už není možné veřejně sdílet data ani poskytovat odkazy ke stažení.

Pokud hledáte alternativy k Ulož.to, které ještě fungují a nabízejí podobné nebo lepší možnosti, existuje několik možností. Nicméně není jisté, jak dlouho budou tyto alternativy odolávat evropským regulacím. Ulož.to bylo největší platformou tohoto typu a tím pádem bylo i nejvíce vystaveno tlaku.

Foto: Freepik

Přehraj.to

Platforma Přehraj.to přináší uživatelům jedinečnou kombinaci možností, které zahrnují jak přehrávání, tak stahování souborů zcela zdarma. Umožňuje streamování obsahu přímo online, a zároveň umožňuje uživatelům stahovat soubory pro offline užití. Díky podpoře různých formátů souborů a uživatelsky přívětivému rozhraní je Přehraj.to ideální volbou pro ty, kteří hledají pohodlný a snadno ovladatelný způsob, jak si užít své oblíbené filmy a seriály.

2. FastShare Cloud

FastShare Cloud je služba zaměřená na rychlé a bezplatné nahrávání a sdílení souborů. Uživatelé získávají prostor pro ukládání souborů a mohou snadno sdílet své obsahy prostřednictvím odkazů. Jednoduchost a rychlost jsou klíčovými prvky této platformy, která usnadňuje práci s soubory a jejich sdílení.

3. Datoid

Datoid je známý svou schopností poskytovat super stahování zdarma a neomezenou rychlostí. Uživatelé na této platformě mohou stahovat soubory bez jakýchkoliv omezení a s vysokou rychlostí přenosu dat. Díky těmto vlastnostem je Datoid ideální volbou pro ty, kteří hledají efektivní způsob stahování obsahu.

4. Sdílej.cz

Sdílej.cz je vhodnou alternativou k Ulož.to, která přináší pohodlné řešení pro nahrávání a sdílení souborů. Tato platforma usiluje o poskytování uživatelsky přívětivého prostředí, aby uživatelé mohli snadno pracovat se svými soubory a sdílet je s ostatními.

5. Webshare

Webshare poskytuje uživatelům komplexní platformu pro stahování a nahrávání souborů zdarma. Jeho uživatelé mají možnost využívat prostor pro ukládání souborů a sdílet je s ostatními uživateli. Tato platforma klade důraz na bezpečnost a spolehlivost při manipulaci se soubory, což přispívá k uživatelské důvěře a pohodlí při využívání služeb Webshare.

6. eDisk

eDisk je dobře známý svou schopností bezplatného sdílení souborů. Umožňuje uživatelům snadno nahrávat a sdílet různé soubory s ostatními uživateli. Tato platforma také nabízí funkce pro správu souborů přímo online a umožňuje uživatelům získat přístup k nim odkudkoli, což je obzvláště užitečné pro ty, kteří chtějí mít svá data k dispozici na různých zařízeních.

Závěr

Je zřejmé, že cílem je, aby každý uživatel měl na svém počítači pouze ty filmy, které si oficiálně zakoupil. Stejně jako hudbu lze legálně streamovat například přes Spotify. Pro některé jednotlivce to může být obtížné, protože mají stovky filmů stažených „nelegálně“ a nyní už nemohou pokračovat v tomto způsobu shromažďování. Nicméně je zřejmé, že tvůrci těchto děl by měli dostat spravedlivou odměnu za svou práci. Dotazoval jsem se několika uživatelů a nejčastějším důvodem pro používání nelegálních metod bylo zjištění, zda je film hodnotný k zakoupení, a to prostřednictvím jednorázového shlédnutí.

Nicméně stále existují alternativy, které umožňují sdílení dat a nabízejí své vlastní výhody a unikátní funkce, což umožňuje uživatelům najít optimální řešení podle svých potřeb. Při výběru platformy je důležité zvážit faktory, jako je rychlost přenosu dat, bezpečnost a uživatelské rozhraní, aby bylo zajištěno pohodlné a efektivní práce se soubory online.

Zdroj: ittb.cz