Foto: Freepik

HarmonyOS, který je částečně založený na open-source verzi Androidu od Google, se stal alternativou pro Huawei poté, co byla společnost postižena americkými sankcemi v roce 2019. Systém byl přijat pro širokou škálu zařízení Huawei, včetně chytrých telefonů, počítačů a tabletů. I když v současnosti chybí některé aplikace dostupné na trhu západních zemí, jako jsou Gmail, Facebook a YouTube, pro čínský trh se HarmonyOS jeví jako slibná alternativa k systémům Android a iOS.

Shenzhenský akční plán, spuštěný nedávno, stanovuje ambiciózní cíle pro rozvoj aplikací pro HarmonyOS. Mezi ně patří vytvoření speciálních průmyslových parků pro vývoj softwaru, podpora tisíců softwarových společností a zvýšení počtu vývojářů pracujících na HarmonyOS na půl milionu. Tento plán má za cíl zajistit, aby aplikace pro HarmonyOS byly integrovány do hlavních průmyslových odvětví v Shenzhenu.

Foto: Freepik

Huawei se snaží dále posílit svůj systém tím, že spolupracuje s vývojáři aplikací a nabízí školení pro tvorbu aplikací specificky pro HarmonyOS. Cílem je vytvořit až tři miliony pracovních míst v tomto odvětví. Společnost také plánuje přidat do HarmonyOS více než 5 000 aplikací, aby pokryla potřeby uživatelů v Číně. S úspěchem prodeje chytrých telefonů Huawei v Číně, které nyní používají HarmonyOS, má společnost silnou pozici k prosazení svého operačního systému na trhu.

I přes některé výzvy, jako je sdílení příjmů s obchody s aplikacemi, Huawei a čínská vláda zdůrazňují svou odhodlanost podpořit HarmonyOS a jeho ekosystém aplikací. S tímto závazkem a aktivní podporou mohou čínské úřady a Huawei změnit dynamiku trhu s mobilními operačními systémy a posílit postavení HarmonyOS jako silné alternativy pro uživatele po celém světě.

TomsHardware.com