Foto: Freepik

Distribuované útoky na odepření služby jsou formou kybernetického zločinu, kde zákeřný aktér blokuje přístup k zařízení, síti nebo zdroji tím, že naruší hostitele a přetíží jeho servery.

Průmysl kybernetické bezpečnosti zaznamenal v posledních letech stabilní nárůst těchto útoků. Dříve byly relativně snadné k zablokování a považovány za hrozbu na nízké úrovni. Nyní se útoky staly sofistikovanějšími a mohou vést k masivním finančním ztrátám a vážnému poškození reputace.

Co je to útok typu DDoS?

DDoS útoky cílí na servery, služby nebo sítě s cílem narušit provoz na IP adrese, takže legitimní uživatelé nemohou přistupovat ke zdroji. Útok přeruší běžné fungování serverů tím, že je zaplaví žádostmi a tím odmítá přístup k webu. Mohou ovlivnit škálu služeb, které zahrnují e-commerce stránky, přístup k e-mailům nebo zabezpečené účty jako je internetové bankovnictví.

Distribuované útoky na odepření služby jsou formou DoS, která nastává, když několik strojů spolupracuje na provedení útoku. Při útoku typu DDoS přichází proud příchozích požadavků z různých zdrojů (často tisíce najednou), které spolupracují cíleným způsobem.

DoS využívá jedno spojení, zatímco distribuovaný útok na odepření služby využívá mnoho zdrojů útočného provozu, často ve formě botnetu. Velké sítě napadených systémů a zařízení s malwarem, ovládané útočníkem, tvoří botnet. Kompromitované stroje mohou zahrnovat počítače, mobilní zařízení nebo zařízení připojená k Internetu věcí (IoT).

Útoky typu DDoS je těžké lokalizovat kvůli množství útočníků a jejich náhodným, rozptýleným umístěním. Určení pachatele je obtížné, protože boty jsou ve skutečnosti legitimní zařízení, což je těžké odlišit od normálního provozu.

Foto: Freepik

Co motivuje útok typu DDoS?

Útoky typu DDoS jsou nejčastěji zaměřeny na způsobení finančních nebo reputačních škod organizaci nebo firmě. Kybernetičtí zločinci obvykle vybírají cíle s vysokou viditelností, jako jsou brány pro platby kreditními kartami, banky, skupiny e-commerce nebo vládní orgány pro maximální dopad.

Útoky mohou být motivovány „hacktivismem“, získáním notority nebo vytvořením negativní publicity kvůli ideologickým rozdílům. Někdy jsou útoky prostě způsobeny disruptivními úmysly – když hackeři spustí útoky jen proto, že mohou.

Hacktivisté jsou novější skupinou kybernetických zločinců, kteří využívají své dovednosti k sociálním nebo politickým ziskům. Tyto útoky obvykle cílí na společnosti nebo vládní orgány, které provádějí aktivity, se kterými nesouhlasí. To bylo vidět v účinku dříve letos, když známá hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti ruské vládě a spustila útoky typu DDoS na sestřelení webových stránek vlády a Russia Today, státem podporované zpravodajské služby.

Stále častěji vidíme útoky typu DDoS využívané k finančnímu zneužívání. Útoky jsou doprovázeny výhružkami výpalného a žádostmi o výkupné, aby se útok zastavil nebo se vůbec nezahájil. S rostoucí závislostí na online službách se mnoho podniků a organizací uchyluje k tomu, aby tyto požadavky splnilo, aby se vyhnulo větším finančním ztrátám.

Typy útoků Ve širokém slova smyslu existují tři typy útoků typu DDoS:

Útoky na úrovni aplikace – zločinec nebo botnet opakovaně požaduje stejný zdroj, dokud není server přetížen.

Volumetrické útoky – server je zaplaven tolika žádostmi, že se vyčerpá jeho šířka pásma.

Protokolové útoky – útočník se snaží vyčerpat zdroje serveru, síťového systému nebo firewallu, dokud se nakonec nepřetíží.

Obrana proti útokům typu DDoS

Obrana proti koncentrovanému a trvalému útoku typu DDoS, někdy nazývaná anti ddos, může být jako obrana proti náporu slonů – útočníků je příliš mnoho a vy jste nedostateční. Vaše obranné mechanismy jsou zcela přetíženy. I když není vždy možné bránit se velkému, organizovanému útoku typu DDoS bez nějakého dopadu na cílovou síť, existují strategie, které mohou pomoci zmírnit účinky i nejvíce zuřivých útoků typu DDoS: 1.

Rozpoznání příznaků útoku typu DDoS

První a nejlepší obrana proti útoku typu DDoS je schopnost ho rozpoznat včas. Bohužel ne všechny útoky typu DDoS jsou snadno odlišitelné od normálních špiček v síťovém nebo webovém provozu nebo náhlého zpomalení výkonu sítě. Investujte do správné technologie, odbornosti a školení, které vám pomohou rozlišit rozdíly, nebo použijte službu proti DDoS, jak je popsáno níže.

Plánování reakce na incidenty

Buďte připraveni s vynikajícím programem pro reakci na incidenty a zahrňte do něj plán na zmírnění útoku typu DDoS. 3. Kontaktujte svého poskytovatele ISP: Pokud vaše společnost pociťuje účinky útoku typu DDoS, pravděpodobně to ovlivňuje i váš poskytovatel ISP. Zavolejte svému poskytovateli ISP, jestli může detekovat útoky typu DDoS a přesměrovat váš provoz v případě útoku, aby jste nemuseli volat o podporu. Při výběru ISP se zeptejte, zda jsou k dispozici služby ochrany proti DDoS, a zvažte, zda byste chtěli zapojit záložního ISP v případě útoku, abyste udrželi svůj podnik běžící.

Mějte připravený seznam hrozeb

Polovina bitvy v dnešním prostředí spočívá v tom, co hledat. Jaké jsou potenciální indikátory kompromitace, že útok probíhá? Které hrozivé vektory jsou nejoblíbenější? Pokud byli nějací vaši kolegové také cílem, jak reagovali na tyto útoky? Připojte se k vaší místní síti pro sdílení informací a používejte poskytovatele služeb pro výměnu informací o hrozbách nebo se spojte se svými kolegy, abyste pochopili zdroj hrozeb a útoků.

Další obranné strategie a nástroje

Existují dva nástroje, které by firmy měly zvážit kromě standardních firewallů a routerů založených na podpisu (k odmítnutí známého špatného provozu), když přemýšlejí o strategiích zmírnění: (1) Vyvažovače zátěže pro vyvážení provozu mezi více servery v rámci definované sítě s cílem vytvořit další dostupnost sítě a (2) cloudové řešení proti DDoS pro filtrování nebo odvádění škodlivého provozu typu DDoS.

Dnes, s masovou komoditizací a distribucí sofistikovaných nástrojů k kybernetickým útokům, má stále více lidí přístup k sofistikovanému malware, který usnadňuje útoky typu DDoS. Jak umělá inteligence začíná pronikat do všech oblastí technologie, je rozumné předpokládat, že budoucí útoky budou poháněny umělou inteligencí, což by mohlo vést k obnovení této obtíže. Nedovolte, aby vaše prostředí bylo zdrojem nedočkavosti pro vaše klienty.

Využití nabídky specializované firmy

Firma Quantcom nabízí široké portfolio služeb zaměřených na zajištění bezpečnosti sítě. Jednou z klíčových služeb je ochrana proti DDoS útoky, která je cílena na servery, sítě a systémy klientů. Quantcom poskytuje trvalé monitorování provozu a aktivní vyhledávání potenciálně škodlivých anomálií, které následně blokuje.

Sleduje chování provozu až do úrovně L7 a přizpůsobuje úroveň poskytované služby individuálním potřebám klienta. K dispozici je zákaznický přístup k managementu systému ochrany, který zahrnuje tým odborníků specializujících se na řešení požadavků a vyhodnocování dat.

Quantcom rovněž spolupracuje s bezpečnostní komunitou ostatních operátorů a státních institucí a je členem projektu Fénix s podporou CSIRT týmu. Jde o nákladově orientované řešení, které klientům nabízí efektivní ochranu před kybernetickými hrozbami. součástí páteřní sítě Quantcom, a můžete využít i související produkty, jako je Internet Profi, SD-WAN a Firewall, které dodatečně zvýší bezpečnost vaší sítě.