Foto: Freepik

Bývalý americký ministr financí, Steven Mnuchin, nedávno oznámil svůj záměr sestavit tým investorů, aby v příštích šesti měsících koupil TikTok. Toto rozhodnutí je do značné míry motivováno navrhovaným zákonem, který by zakázal TikTok v USA, pokud do 180 dnů nebude prodán americkému kupci. Tato legislativa vyplývá z obav, že čínská vláda může mít přílišný vliv na společnosti a může zneužívat osobní údaje nebo politické vlivy v zahraničí.

Mnuchin se zařadil mezi potenciální kupce, avšak jeho plány vyvolávají značnou skepsi. TikTok, s více než 170 miliony uživateli v USA, je podle odhadu CNN hodnocen na 100 miliard dolarů. Mnuchin naznačil, že by mohl obejít čínské předpisy o vývozu technologií tím, že by aplikaci přestavěl od základu v USA.

Foto: Freepik

Tímto přístupem by však Mnuchin získal TikTok bez jeho klíčového prvku – algoritmu, který stojí za jeho úspěchem a oblíbeností. Tento plán vyvolává skeptické reakce, protože algoritmus je klíčovým prvkem, který umožňuje TikToku udržet si svou pozici na trhu.

Mnuchin neupřesnil, jak plánuje přestavět TikTok, pouze naznačil, že to lze udělat během šesti měsíců. To však zůstává sporné, protože vývoj algoritmu a jeho implementace vyžaduje čas a technické know-how. Mnuchin a mluvčí TikToku odmítli poskytnout komentář k tomuto plánu.

Někteří odborníci se domnívají, že přestavění TikToku bez algoritmu je obtížný úkol, který nelze dokončit tak rychle, jak Mnuchin naznačil. Zbývá sledovat, jak se bude tato situace vyvíjet, a zda Mnuchinův plán nakonec uspěje.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)