Foto: Freepik

Podle nedávné analýzy CheckPointu patří NanoCore mezi největší hrozby pro organizace po celém světě a v Česku je dokonce nejrozšířenějším rizikem. Tento záškodník, který se poprvé objevil v roce 2013 a nyní se znovu vrátil do kybernetického prostředí, je šířen v různých verzích útočníky napříč internetem.

Funkce RAT viru NanoCore umožňuje útočníkům převzít kontrolu nad infikovaným počítačem a daty obětí. Novější verze navíc umí využívat napadený počítač k těžbě kryptoměn. Uživatelé by měli být varováni, že jejich systém může být napaden, pokud začne neočekávaně zpomalovat odezvu operačního systém a aplikací.

Foto: Freepik

Bezpečnostní experti CheckPointu radí uživatelům, aby si dávali pozor při stahování aplikací z neověřených zdrojů a neotevírali e-maily s přílohami neznámého původu. Důležitá je také pravidelná aktualizace operačního systému a antivirového softwaru, což může snížit riziko infekce.

Nanocore není jedinou hrozbou, která se nedávno vrátila do kybernetického prostředí. Po mezinárodní operaci, která zasáhla škodlivý kód Qbot, se tato hrozba znovu objevila a je využívána útočníky k častým útokům. Odborníci zdůrazňují potřebu preventivních opatření a obezřetnosti uživatelů při zacházení s e-mailovými přílohami.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)