Foto: Freepik

Je obrovský problém v tom, že seminární práce a závěrečné práce na vysokých školách měly vypovídat o úrovni znalostí studenta. Jestliže si student nechá celou práci vygenerovat v umělé inteligenci, například ChatGPT, postrádá celé hodnocení na VŠ smysl. Navíc je velice těžké vůbec poznat, zda byl text napsán člověkem nebo umělou inteligencí.

Chtěl jsem se proto v dnešním článku zaměřit na to, co je téměř nemožné – jak se dá poznat, zda je text od člověka nebo umělé inteligence. Nejspolehlivější je ale osobní kontrola. Když vím, že nějaký redaktor nebo student produkuje podprůměrné texty a jeho práce je na extrémně dobré úrovni tak nezbývá, než ho s jeho dílem konfrontovat. Vyzkoušet, zda ví, co je tam vůbec napsáno.

Mimo to existuje několik detektorů umělé inteligence, které sice mají celkem dobrou úspěšnost, ale nemůžete někoho odsoudit na základě výsledku detektoru s 60 % úspěšností. Je totiž možné, že daný student si práci skutečně napsal sám a dal si jen záležet na její kvalitě. Ani OpenAI, která vytvořila ChatGPT, neumí vytvořit takový detektor, který by 100 % poznal uměle vytvořený text.

Foto: Freepik

I když byly generátory textu k dispozici alespoň čtyři roky, tak se masivně jejich používání rozšířilo až s příchodem ChatGPT. Spolu s tím se samozřejmě objevily i detektory, kam vložíte delší textový úsek, který vám obratem řekne, zda je text od umělé inteligence. Nyní se podíváme na několik detektorů.

Prvním z nich je Copyleaks AI Content Detector. Tento detektor vyžaduje jen přihlášení přes Gmail nebo registraci. Následně si můžete přidat do Chromu i rozšíření, pomocí kterého jednoduše identifikujete původ textu. V praxi se jedná o velké textové pole s jediným tlačítkem „Check“.

Během chvilky se tak dozvíte výsledek v podobě textu „Human text“ nebo „AI Content Detected“. Jeho přesnost je zhruba 75 %. Obecně se považuje za jeden z nejlepších detektorů. Text vytvořený umělou inteligencí je totiž velice dokonalý a opakuje se v něm například slovosled nebo větné vazby. Pokud ale člověk používá podobný styl, může být jeho text také označený za uměle vygenerovaný.

Dalším detektorem je Copyleaks AI Detector. Ten je pro český jazyk v některých případech preferován. Dalšími variantami je například nástroj Hive Moderation. Je těžké vyvinout takový nástroj, který by s jistotou dokázal určit umělý text. Pokud ale někdo vezme text z generátoru umělé inteligence a lehce ho poupraví, může detektor jednoduše přechytračit. Časem si všimnete, že se v uměle vytvořených textech objevuje například: „Celkem vzato je potřeba…“ nebo „Závěrem je potřeba říci…“.

V budoucnu můžeme očekávat, že se tyto detektory budou zlepšovat. Stejně tak se ale budou zlepšovat i generátory uměle vytvořeného textu. Takže se jedná o nekonečný souboj. Je ale jisté, že se v podstatě musíme smířit s tím, že mezi námi bude umělý text. Byla by ale škoda, aby některý internetový magazín slavil úspěch jen proto, že má umělé vytvořený text, zatímco jiní redaktoři ho poctivě napíšou a tráví u něj desítky hodin.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)