Foto: Freepik

Použijte pouzdro

Jedním z nejjednodušších kroků, které můžete udělat pro ochranu svého smartphonu, je použití kvalitního pouzdra. I když se může zdát lákavé nosit telefon bez jakékoliv ochrany, riziko poškození při pádu je výrazně vyšší. Existuje široká škála pouzder, která poskytují vysokou ochranu a zároveň zachovávají štíhlý design telefonu.

Pečujte o baterii

Baterie je jednou z nejdůležitějších součástí smartphonu a často je první, která začne vykazovat známky opotřebení. Dodržujte doporučení pro péči o baterii, jako je vyhýbání se přebíjení při vysokých teplotách, což může způsobit poškození baterie. Udržujte také kapacitu baterie na přibližně 80 % a vyhněte se úplnému vybití nebo plnému nabití, což může prodloužit životnost baterie.

Udržujte úložiště telefonu

Množství dostupného úložného prostoru může ovlivnit výkon vašeho smartphonu. Uvolněte místo na telefonu tím, že odstraníte nepoužívané aplikace, přesunete soubory do cloudu nebo na externí úložiště a pravidelně vyprazdňujte paměťovou kartu. Udržujte úložný prostor na přibližně 80 % kapacity, abyste zajistili optimální výkon.

Foto: Freepik

Proč je důležité prodlužovat životnost smartphonu

Prodloužení životnosti smartphonu má mnoho výhod. Pomáhá snížit množství elektronického odpadu, který končí na skládkách, a ušetří peníze, které byste jinak utratili za nový telefon. Navíc moderní telefony často nabízejí dlouhodobou softwarovou podporu a možnost výměny baterie, což umožňuje prodloužit životnost zařízení.

S pokroky v oblasti práva na opravu a podpory ze strany výrobců máte více možností, jak prodloužit životnost svého smartphonu a snížit svůj ekologický otisk. S ohledem na rostoucí povědomí o udržitelnosti a legislativní opatření týkající se elektronického odpadu je důležité, abychom přijali zodpovědné postupy při péči o naše chytré telefony.

Proč je dobré prodlužovat životnost mobilu?

Každým rokem se v elektronickém odpadu hromadí obrovské množství zařízení, včetně chytrých telefonů, což má značný negativní dopad na životní prostředí i lidské zdraví. Ačkoli výrobci neustále lákají na nové modely se slibem vylepšeného výkonu a funkcí, není vždy nezbytně nutné okamžitě upgradovat. Skutečností je, že mnoho funkcí, které jsou na nových telefonech prezentovány jako revoluční inovace, lze implementovat i na starších modelech prostřednictvím aktualizací softwaru.

V dnešní době výrobci, jako je například Google a Samsung, nabízejí dlouhodobou podporu svých zařízení, což znamená, že starší modely mohou stále zůstat aktuální a funkční díky pravidelným aktualizacím softwaru a zabezpečení. To znamená, že investice do nového telefonu každý rok není vždy nutná, pokud váš stávající telefon stále splňuje vaše potřeby.

Dalším faktorem, který by mohl hrát roli při rozhodování o prodloužení životnosti telefonu, je vylepšená výdrž baterie. Výrobci jako Apple investují do vývoje baterií s delší životností a lepší výdrží, což znamená, že i starší telefony mohou mít vylepšenou výdrž baterie a delší životnost.

Zákon o právu na opravu se také stává důležitým faktorem. Zákony, které podporují právo na opravu elektronických zařízení, donucují výrobce k poskytování náhradních dílů a dokumentace, což umožňuje snadnější a levnější opravy starších zařízení.

Celkově lze říci, že prodloužení životnosti smartphonu má mnoho výhod, včetně ekologických (snížení množství elektronického odpadu), ekonomických (úspora peněz) a praktických (stále dostatečné pokrytí potřeb uživatele). Místo neustálého upgradování na nejnovější model je dobré zvážit využití potenciálu a dlouhodobou podporu stávajícího zařízení.

Zdroj: Engadget.com (zdroj)