Foto: Freepik

Vlaková doprava rozhodně nezažívá slavné období. Nicméně za mě osobně má vlak stále co nabídnout, protože sedíte pohodlně, máte zásuvku, stoleček, záchod a při dlouhé cestě se můžete i projít. Navíc je to i ideální pro rodiny s dětmi, protože v nových vlakových soupravách je možnost si na záchodě otevřít přebalovací pult.

Na své si přijdou i milovníci ekologie, protože je pro přírodu a životní prostředí lepší, když jede 100 lidí vlakem než 100 auty. Nicméně zde jeden problém stále byl. Šlo o slabší signál mobilní sítě 5G. To by se ale mělo v blízké budoucnosti změnit. Český telekomunikační úřat (ČTÚ) totiž poskytne dotaci.

Foto: Freepik

Ta bude ve výši 300 milionů a bude sloužit k pořízení opakovačů do železničních vozů. I v tiskové zprávě ČTÚ se uvádí, že: „Dotační výzva má pomoci zlepšení dostupnosti a kvality mobilních služeb i uvnitř vlakových vozů.“Mimo pořízení opakovačů by měla dotace sloužit i na pořízení propustných oken.

Primárně se využije na soupravy jezdící v koridorech TEN-T. Dotace je prý možná díky delegační smlouvě mezi Českým telekomunikačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu. Za sebe mohu uvést, že s novým projektem souhlasím a jsem rád, že k tomu došlo. Ve vlaku to bylo podobné jako v metru – nikde nebyl signál. Snad svítá na lepší časy. Kdy nastane samotná realizace a instalace opakovačů signálu se prozatím neví.

Zdroj: Zdopravy.cz (odkaz)