Foto: Freepik

Částečnou úlevou je, že se zrušily sedmibodové přestupky. Zákon pamatuje i na řidiče, kteří se chtějí zbavit svých bodů a díky absolvování speciálního kuru na polygonu můžete snížit svůj stav bodů o čtyři a nikoliv o tři, jak to bylo doposud. Musíte ale počítat s tím, že pro účast na kurzu nesmíte mít žádný ze šestibodových přestupků. Za celou řadu z nich můžete přijít dokonce o řidičák, a proto si je raději představíme podrobněji.

Alkohol a návykové látky

Jedním z častých přestupků je i jízda pod vlivem alkoholu. Nemusíte být přímo opilý, ale stačí, abyste si dali k obědu jedno pivo a za dvě hodiny jeli třeba na nákup. V takovém případě nemůžete dostat pokutu na místě, ale až ve správním řízení, a to ve výši 7 – 20 000 Kč.

Mimo této vysoké pokuty vám ale hrozí i zákaz řízení v rozmezí od 6 do 18 měsíců. Pokud jste se ale napili více a policejní hlídka vám naměří více než 0,3 promile, tak vám přidají ještě 6 bodů. V případě, že nejste již ani způsobilí k výkonu činnosti, bude vám udělena pokuta ve výši až 50 000 Kč. V dřívějších dobách se test na alkohol a drogy celkem často odmítal, ale jestliže ho odmítnete nyní, dostanete 6 bodů a pokutu 25 – 75 000 Kč. Navíc k tomu budete mít zákaz řízení na dobu od 18 do 36 měsíců.

Foto: Freepik

Překročení rychlosti

Malé překročení rychlosti vyřeší na místě policista. Pokud ale překročíte rychlost v obci o 40 km/h a mimo obec o 50 km/h, tak vám bude udělena pokuta 7 – 25 000 Kč a 6 bodů. I za tento přestupek pak dostanete zákaz řízení v rozsahu 6 – 18 měsíců.

Nerespektování pokynu k zastavení

Jestliže jedete po pozemní komunikaci a policejní hlídka vás vyzve k zastavení a vy se rozhodnete neuposlechnout, velice si zahráváte. Za tento kaskadérský kousek totiž můžete dostat zákaz činnosti na 4-6 měsíců. Jako bonus navíc obdržíte i 6 bodů a pokutu od 7 000 – 25 000 Kč.

Způsobení dopravní nehody

V praxi se může stát, že se stanete viníkem dopravní nehody, při které přijde někdo o život nebo bude mít těžkou újmu na zdraví. V takovém případě na vás čeká trest odnětí svobody až na 10 let, udělení 6 bodů a zákaz řízení na 18 měsíců.

Pokud při dopravní nehodě dojde jen k ublížení na zdraví, tak dostanete dvojnásobek pokuty, která hrozí za přestupek, který vedl k nehodě. Ještě navíc k tomu dostanete 6 bodů a zákaz řízení na dobu 6 až 18 měsíců.

Jízda bez řidičského průkazu

Není tak vzácné, že si řidič doma zapomene řidičský průkaz. V takovém případě hrozí pokuta 25 – 75 000 Kč, 4 body a zákaz řízení na 18 – 36 měsíců. Třeba se dočkáme doby, kdy bude řidičský průkaz digitální stejně jako občanský průkaz.

Nečitelná SPZ

Kdy jste si naposledy očistili registrační značku? Za nečitelnou registrační značku totiž můžete dostat pokutu 4 – 10 000 Kč a navíc k tomu zákaz řízení na 6 – 18 měsíců.

Závěr

Některé výše uvedené přestupky jsou pak celkem běžné, ale o to více je potřeba být obezřetný. Od ledna je totiž možnost přijít o řidičský průkaz, resp. dostat zákaz řízení, jednodušší než kdy před tím. Nový bodový systém by měl být údajně spravedlivější a mírnější zvláště k těm řidičům, kteří jinak jezdí bez jakýchkoliv přestupků či nehod. Naopak je přísnější proti „pirátům silnic“ a recidivistům.

Zdroj: Garaz.cz (odkaz)