Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Projektory jsou různých rozměrů a již dávno neslouží jen pro velké konferenční místnosti nebo auly na vysokých školách. V mnoha domácnostech se například rozhodli mít místo televize nebo monitoru u počítače právě projektor. Když ho pověsíte na strop, tak vlastně ušetříte místo.

Navíc díky projektoru máte úhlopříčku klidně dva metry. Pokud byste si měli kupovat televizi s touto úhlopříčkou, tak byste se asi nedoplatili. Projektor přitom stojí v dnešní době i méně než mobilní telefon. Nyní se ale vrátíme k dnešnímu modelu, na který jsme zvědavý. Nicméně projektory od ViewSonic byly vždy kvalitní a byl jsem s nimi vesměs spokojen.

Tento projektor má rozlišení 1280 x 800 (WXGA). To se může zdát jako málo, ale za mne osobně je to dostačující jako náhrada za televizi nebo na prezentaci vašich projektů ve firmě. K tomu skutečně nepotřebujete vysoké rozlišení. Naopak projektor s vysokým rozlišením je pro tyto účely zbytečná ztráta peněz.

Velice oceňuji i krátkou projekční vzdálenost. Ta je velice důležitá, protože pokud má projektor minimální projekční vzdálenost 4 metry, tak se asi do domácnosti nehodí. Projektory od ViewSonic mají ale zpravidla velice malé projekční vzdálenosti, a to již od několika desítek centimetrů od projekční plochy.

U projektorů je ještě jeden parametr, který je naprosto nezbytný, a to je jas. Tento projektor má 2000 ANSI lumenů, což je v dané kategorii nadprůměr. Jen pro srovnání mohu uvést konkurenční projektor VANKYO Sunspark 500W, který má jen 100 ANSI lumenů. Ptáte se, na co jsou tyto lumeny důležité?

Hned vám to vysvětlím. Pamatujete si, jak ve škole paní učitelka říkala, zatáhněte záclony a zapněte projektor? To bylo proto, že měl extrémně malou svítivost a takový projektor se dá používat jen ve tmě a v noci. Pokud ale máte svítivost 2000 ANSI lumenů, můžete ho používat zcela neomezeně i za bílého dne a bez zatažených záclon.

Je zde polovodičový světelný zdroj, který je také lepší než v případě speciálních žárovek. Tento světelný zdroj se zkrátka jen tak nerozbije. Navíc je dokázáno, že si tento světelný zdroj udrží většinu své světelnosti a má delší životnost.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

U tohoto modelu je RGB LED s výdrží asi 30 000 hodin v režimu plné spotřeby s 0,65palcovým DLP čipem o rozlišení 1280×800. Projektor má možnost řady úprav, jako například odstín, sytost či kontrast. To nebývá zcela běžné u této kategorie produktů, a proto to velice vítám. Máte tu i předvolené režimy Dynamic Black 1, Dynamic Black 2, Normal a Eco. Dále zde jsou ještě funkce pro lepší zážitek z filmu, a to 3D a 3D ready.

Rozměry jsou celkem praktické a jsou podobné A4, konkrétně pak 29,3 x 11,5 x 22,1 cm a váha je pouhých 2,45 kg. Za zmínku stojí i fakt, že projektor pokrývá 125 % barevného prostoru Rec.709. Vždy mi u projektorů vadilo, že při zobrazování na strop nebo na stěnu nemají správné zkosení stran a obraz pak vypadá nepřirozeně. U tohoto je poměrně chytře vymyšlené lichoběžníkové zkosení, takže obraz je přirozený a třeba postavy ve filmu nejsou deformované. Díky tomu, že projektor ViewSonic LS550WH disponuje krátkou projekční vzdáleností nepotřebuje ani speciální optický zoom. Projektor pak připojíte přes standarní rozhraní HDMI 1.4. Mimo to zde máme i LAN pro síťové připojení a velice musím ocenit audio konektor Jack 3.5 mm.

Závěr

Projektor jsem testoval na několika filmech a dokonce i na hrách. Zkoušel jsem k tomu přistupovat jako běžný uživatel. Během přehrávání filmů jsem se soustředil zejména na kontrast, podání barev a svítivost. Musím uznat, že mne to příjemně překvapilo. Dokonce jsem ho zkusil připojit k počítači místo monitoru a hrál jsem na tom hry. Tento projektor bez problémů nahradil i herní monitor.

Zvláště v režimu Film je pak podání barev skutečně dobré. Na druhou stranu je primárně určen pro firmy na prezentace projektů a k tomu účelu je prostě bezchybný. Já jsem pouze zkoušel otestovat, kam až se dá s tímto projektorem zajít. Poslední faktorem, který jsem testoval byla hlučnost. Uvádí se dle výrobce 30 dB, ale při svém měření jsem získal hodnotu 26 dB. Po nějaké době se ale začal trochu zahřívat a hlučnost mírně stoupla.

Tak či onak se jedná o relativně malý projektor nízké hmotnosti, který může sloužit jako mobilní projektor nebo jako trvale umístěný. Podání barev je lepší průměr vzhledem k dané kategorii, stejně jako kontrast. Nejdená se čistě o herní či filmový projektor, ale je to spíše takový univerzální obojživelník. Za sebe ho musím doporučit, protože tento projektor splnil vše, co výrobce deklaroval.

Děkujeme za zapůjčení projektoru ViewSonic LS5500WH společnosti ViewSonic.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic