Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Pro hráče je klíčové, aby jejich procesor byl schopen poskytnout dostatečný výkon pro běh moderních her, které často vyžadují vysokou úroveň multitaskingu a rychlou odezvu. Intel Core i7-14700K, jakožto špičkový procesor 14. generace, nabízí značné vylepšení ve vícejádrovém výkonu, což je klíčový prvek pro plynulé hraní a streamování obsahu.

V této recenzi se podíváme na specifikace i7-14700K, jeho kompatibilitu s existujícím hardwarem, a hlavně na výkon, který přináší do herního prostředí. Měření v benchmark testech a reálný výkon v herních situacích nám pomohou posoudit, zda je tento procesor skvělou volbou pro váš herní počítač. Přitom se také podíváme na spotřebu energie a tepelné vlastnosti, což jsou klíčové faktory při sestavování výkonného herního rigu.

Ještě považuji za nezbytné zmínit, že celá recenze bude probíhat z uživatelského pohledu. Nejde o technický web, kde by se řešilo třeba detailní složení nebo výrobní postupy. Z mého pohledu je totiž důležité, jak výkonný procesor je a jak zapadá do vaší herní sestavy. Přesně z tohoto pohledu budu celou recenzi koncipovat.

Intel Core i7-14700K představuje významný krok vpřed ve srovnání s předchozími modely i7 a některými aspekty dokonce překonává i vyšší modely i9 z řady 14. generace. Tento procesor přináší několik klíčových vylepšení, která by mohla oslovit především hráče a uživatele s náročnými produktivními úlohami.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Specifikace Intel Core i7-14700K:

Procesor Intel Core i7-14700K je postaven na moderní architektuře s procesním uzlem Intel 7. Nabízí celkem 20 jader, z nichž 8 jsou výkonná jádra (P-jádra), a 12 jsou efektivní jádra (E-jádra), což přináší výjimečný vícejádrový výkon. Celkový počet vláken činí 28.

Mezipaměť procesoru zahrnuje 36 MB L3 cache, která je sdílena mezi P-jádry a E-core clustery. Každé P-jádro má navíc vyhrazenou 2 MB L2 cache, zatímco každý cluster E-jader sdílí mezi svými jádry 4 MB L2 cache. Celkově poskytuje procesor i7-14700K 33 MB mezipaměti L3.

Frekvence procesoru jsou také významné, s P-jádry s frekvencí od 3,40 GHz (základní) až po maximální boost frekvenci 5,60 GHz. E-jádra začínají na základní frekvenci 2,50 GHz a dosahují maximální boost frekvence 4,30 GHz.

Podpora paměti zahrnuje možnost využití DDR5 pamětí s rychlostí 5600 MT/s. Procesor je však také kompatibilní s pamětí DDR4 o maximální rychlosti 3200 MT/s. Důležité je, že procesor lze integrovat do stávajících základních desek s paticí LGA1700, což usnadňuje upgrady pro uživatele s existujícími sestavami. Rozhraní procesoru zahrnuje podporu pro PCIe Gen 5 a Wi-Fi 7, což přináší rozšířené možnosti připojení.

Chlazení procesoru vyžaduje pečlivý přístup, s doporučením pro robustní chlazení, aby byl zajištěn optimální výkon. Pro uživatele se staršími procesory 12. a 13. generace z řady LGA1700 je povzbudivé, že i7-14700K zůstává kompatibilní s jejich stávajícími základními deskami.

Celkově lze říci, že Intel Core i7-14700K přináší výkonný hardware s výrazným zlepšením oproti předchozím modelům, což ho činí zajímavou volbou pro náročné uživatele v oblasti herního a produktivního výkonu.

Kompatibilita Intel Core i7-14700K:

Základní desky:

Intel Core i7-14700K je navržen pro patrici LGA1700, což umožňuje jeho integrování do existujících základních desek s touto patricí. Tato kompatibilita je výhodná pro uživatele s procesory 12. a 13. generace z řady LGA1700, kteří chtějí provést upgrade na novější model.

Paměť:

Procesor podporuje paměti DDR5 s rychlostí až 5600 MT/s, což umožňuje využití moderních paměťových technologií. Zároveň je kompatibilní s pamětí DDR4 až do rychlosti 3200 MT/s, což umožňuje uživatelům vybrat si podle svých preferencí a možností.

Grafické karty:

Procesor samotný nemá integrovanou grafiku, což znamená, že vyžaduje dedikovanou grafickou kartu pro zobrazení obrazu. To umožňuje uživatelům volit mezi různými grafickými kartami podle jejich potřeb a předností.

PCI Express:

S podporou PCIe Gen 5 mohou uživatelé využít vysokorychlostní rozhraní pro připojení moderních grafických karet, úložných zařízení a dalších periférií.

Wi-Fi a PCIe:

Procesor zavádí podporu pro Wi-Fi 7 a PCIe Gen 5, což rozšiřuje možnosti připojení pro uživatele hledající nejnovější technologické standardy.

Aktualizace BIOS:

Pro dosažení plné kompatibility je občas nutné provést aktualizaci BIOS na základní desce. To je důležité pro zajištění optimálního chodu nového procesoru a využití všech jeho funkcí.

Celkově lze konstatovat, že Intel Core i7-14700K je navržen tak, aby byl co nejvíce kompatibilní s existujícím hardwarovým a softwarovým ekosystémem, což usnadňuje upgrady pro uživatele s předchozími generacemi procesorů. Přesto je důležité sledovat aktualizace BIOS a zajistit kompatibilitu s dalšími komponenty ve vaší sestavě.

Výkon Intel Core i7-14700K:

Cinebench R23 Benchmark:

  • Vícejádrové skóre: 33 849 bodů

  • Skóre s jedním jádrem: 2 010 bodů

V rámci testování výkonu pomocí Cinebench R23 procesor i7-14700K dosáhl výrazného vícejádrového skóre 33 849 bodů a skóre s jedním jádrem 2 010 bodů. Tato měření potvrzují vysoký výkon procesoru při zpracování náročných úloh a jeho schopnost efektivně využívat všechna jádra a vlákna při multitaskingových operacích.

Herní výkon:

Intel Core i7-14700K prokázal vynikající herní výkon, což z něj činí vhodnou volbu pro hráče. (Podrobnější měření herního výkonu nebylo poskytnuto v textu.)

Syntetické benchmarky:

V syntetických benchmark, jako je Cinebench R23, procesor i7-14700K prokázal mírné zlepšení oproti předchozím modelům díky vyšším taktům boost. Mezipaměť L3 vykázala překvapivou rychlost, což přineslo výhodu ve srovnání s mezipamětí L2 v šířce pásma.

Pracovní zátěž:

Procesor exceluje v kreativním pracovním zatížení a v některých případech dokonce předčí i model Core i9-13900K. V oblasti střihu videa, grafického designu a tvorby obsahu dosahuje výjimečného výkonu.

Spotřeba energie a teploty:

Spotřeba energie i7-14700K je vyšší než u předchozích modelů, a to téměř o 30 W více než i7-13700K, i když zůstává nižší než spotřeba energie i9-13900K. Vyšší spotřeba přináší i vyšší teploty, které mohou dosáhnout maximálně 100ºC. Důležité je zajistit robustní chlazení, aby byl udržen optimální výkon.

Celkově lze konstatovat, že Intel Core i7-14700K poskytuje výkonný hardware s významným zlepšením ve vícejádrovém výkonu, což jej činí vhodnou volbou pro náročné uživatele v oblasti herního a produktivního výkonu.

Klady:

  1. Větší mezipaměť a počet jader: S navýšením na 20 jader a 28 vláken a větší mezipamětí přináší i7-14700K robustní vícejádrový a jednojádrový výkon.

  2. Solidní vícejádrový a jednojádrový výkon: Výsledky benchmarků, jako je Cinebench R23, naznačují výrazné zlepšení výkonu ve srovnání s předchozími modely, zejména v náročných kreativních úlohách.

  3. Více jader E než jeho předchůdce: Přidání dalších efektivních jader přispívá k celkovému výkonu a zvládání multitaskingových scénářů.

  4. Hybridní architektura: Implementace hybridní architektury s kombinací výkonných jader a efektivních jader přispívá k efektivitě a optimalizaci výkonu.

  5. Kompatibilní s předchozími čipovými sadami: Možnost použití s existujícími základními deskami podporujícími CPU 12. a 13. generace znamená, že uživatelé nemusí provádět rozsáhlé změny v sestavě.

  6. Okrajově lepší výkon než minulá generace, CPU i9 13900K: i7-14700K předčí své vyšší modely v některých aspektech a nabízí konkurenceschopný výkon za rozumnější cenu.

Nevýhody:

  1. Spotřeba energie: Zaznamenaný nárůst spotřeby energie oproti předchozím modelům může být záležitostí pro uživatele, kteří dbají na energetickou efektivitu.

  2. Vyšší teplota: Vyšší spotřeba energie vede k vyšším teplotám, což může vyžadovat pečlivou volbu chlazení pro optimální výkon.

  3. Poslední generace procesorů využívajících patičku LGA 1700: Budoucí upgrady mohou vyžadovat výměnu základní desky, což by mohlo omezit dlouhodobou udržitelnost sestavy.

  4. Nedostává funkce AI, které má řada i9 vyšší úrovně: Pro uživatele, kteří využívají funkce umělé inteligence, může chybějící podpora těchto funkcí být nevýhodou.

Celkově je Intel Core i7-14700K silným hráčem v oblasti výkonu, zejména pro ty, kteří hledají vyvážený výkon pro hraní i produktivitu. Přestože přináší několik významných vylepšení, uživatelé by měli zvážit spotřebu energie a tepelný výkon při volbě chlazení pro optimální výkon. Pro majitele starších procesorů 12. generace může být i7-14700K zajímavým upgradem, zatímco ti s novějšími modely by si mohli ponechat stávající sestavu.

Verdikt

Intel Core i7-14700K vyniká jako výkonný procesor, ideální pro hráče a náročné uživatele. Díky výraznému nárůstu ve vícejádrovém výkonu a zdokonalené architektuře nabízí solidní základ pro plynulé hraní her a efektivní práci.

Vícejádrový výkon s 20 jádry a 28 vlákny zajišťuje výbornou schopnost multitaskingu a zvládání náročných aplikací. Herní výkon je také vynikající, což potěší hráče vyžadující rychlou odezvu a plynulý běh her. Nicméně, je důležité brát v úvahu zvýšenou spotřebu energie a teploty. Celkově je Intel Core i7-14700K solidní volbou pro ty, kteří hledají výkonný procesor pro širokou škálu náročných úloh.

Děkujeme společnosti Intel za zapůjčení procesoru Intel Core i7 14700K

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe a Gamebot, informace poskytnuté společností Intel