Foto: Pixabay

Elon Musk, vizionář a podnikatel, poslední dobou vzbuzuje celkem pozornost. Začal totiž poměrně často psát na svou sociální síť, že skutečně nepotřebuje žádnou terapii. Jeho tweety o této skutečnosti jsou tak časté, že by se mohly zdát jako nátlak na veřejný diskurz o jeho duševním zdraví. Pro některé je to pouhý výraz jeho osobní volby, ale pro jiné to může být varování.

Nemusíme jít daleko, stačí se podívat na jeho poslední tweety. „Na můj náhrobní kámen napište: ‚Nikdy nešel na terapii‘,“ napsal Musk na Twitteru 28. února. Toto nebylo poprvé, co tuto myšlenku sdělil veřejnosti. Opakoval ji již několikrát, ať už reagoval na jiné tweety nebo se prostě rozhodl sdílet svůj názor.

Foto: Freepik

Celá problematika je skutečně zajímavá, protože sám Musk uvedl třeba v podcastu Lexe Fidmana, že jeho duše je jako bouře. Navíc otevřeně v tomto podcastu hovořil o existenční krizi, kterou jako mladý prožíval. Podle Centers for Disease Control and Prevention zemřelo v roce 2023 sebevraždou více než 50 000 Američanů. I když terapie není zázrak, může pomoci lidem, kteří se potýkají s depresí, úzkostí a dalšími duševními obtížemi.

Muskovo odmítání terapie tak může být vnímáno jako výzva k diskuzi o duševním zdraví a kritika stigmatizace terapie. Faktem zůstává, že v případě duševních potíží může být včasná a správná terapie důležitým nástrojem. Tento nástroj pak dokáže odvrátit například i sebevraždu. Musk ovládá skutečně obrovské množství společností a jeho pracovní život je náročný. Několikrát přiznal, že spí velice málo, což se také může podepsat na oslabení fyzického a duševního zdraví.

Zdroj: Gizmodo.com (odkaz)