Foto: Freepik

Operační systém Windows s sebou vždy přinášel balíček základních programů zdarma. Některé jsou i docela povedené, jako napířklad WordPad. Ten byl zdarma dodáván jako alternativa zdarma k drahému bylíčku programů Office. Bohužel tento program trvale opouští operační systém Windows.

Sám Microsoft oznámil, že spolu s budoucí aktualizací zmizí z Windows WordPad. Termín další aktualizace v tuto chvíli není ještě znám. Pro někoho může jít až o nostalgickou vzpomínku, protože WordPad byl s námi již od roku 1995. Nyní bude jako náhrada WordPadu jen její placený sourozenec, Microsoft Word.

Foto: Freepik

Jde o doporučení přímo od Microsoftu s tím,ž e pro formát .txt můžete využít stále přítomný Poznámkový blok. Na formáty typu .doc a .rtf si ale budete muset pořídit Microsoft Office. Popřípadě můžete využít bezplatnou sadu nástrojů, jako je Libre Office.

V případě odstranění WordPadu nejde ani o příliš velké překvapení, protože Microsoft to avizoval již na počátku roku 2020 s vydáním Windows 10 Insider Build 19551. Zdá se, že Microsoft již nechce nabízet svou práci zdarma, ale chce motivovat lidi, aby si pořídili jeho placený produkt. Jemu pak odpadnou starosti s údržbou starých programů, které nepřináší žádný zisk.

Zdroj: Microsoft.com (odkaz)