Foto: Freepik

Při vstupu do metra jsem vždy slýchával tu známou hlášku: „Hele, já teď jsem v metru a nebudu mít signál.“ To je již ale také minulostí. Nyní je totiž v celém metru zaveden mobilní signál i internet. Dopravní podnik hlavního města Prahy se ale i nadále zabývá postupnými inovacemi.

Teď se Praha například rozhodla, že do 6 let chce na svých dvou linkách metra samořídící vozy, což znamená bez strojvedoucích. Sám náměstek primátora Zdeněk Hřib uvedl na sociální síti X: „Píšeme budoucnost! Linky metra C a D budou autonomně řízené bez strojvedoucích.“

Foto: Freepik

Nové vozy by navíc měly být rychlejší a svižnější, čímž se i sníží prodleva mezi intervaly ze 115 sekund na 90 sekund. Dopravní podnik hlavního města Prahy pak plánuje zakoupit 69 autonomních vozů za zhruba 25 miliard korun. V tuto chvíli ale bohužel není znám žádný přesný termín, kdy by mělo dojít k nasazení samořídící soupravy do ostrého provozu.

Obecně se ale očekává, že by linka metra C měla být modernizována do roku 2030. Hlavním zájmem je ale dokončení linky D, která by měla být hotová již v roce 2029. I když to vypadá přelomově, tak realita je jiná. Jen v Evropě již samořídící metro jezdí v Kodani, v Budapešti, v Paříži či v Rennes. Každopádně je dobře, že se tato novinka dostane i k nám.

Zdroj: chip.cz (odkaz)