Foto: Freepik

V digitálním světě je neustále velké množství nejrůznějších virů a hackerských útoků. Řada z nich se uživatelů u nás týká jen okrajově. Nyní se ale objevila jedna hrozba, která se právě v Česku začíná poměrně masivně rozšiřovat. Jde o škodlivý kód Delf.NBX. Zajímavé je, že minulý rok tuto hrozbu prakticky nikdo neznal.

V posledních dnech minulého roku byla ale na prvních místech mezi nejrozšířenějšími hrozbami. Tento škodlivý kód Delf.NBX se v minulosti již několikrát objevil, ale jak již bylo řečeno, nebyla to nějaká masivní hrozba. Od listopadu loňského roku tak má tato hrozba v Česku podíl 20,77 % a drží si s poměrně velkým náskokem první místo.

Foto: Freepik

Nebezpečí tohoto kódu spočívá v tom, že napadá i jiné programy, ze kterých si vytvoří dalšího nostitele svého škodlivého kódu. Nejhorší je, že uživatel nemusí vůbec nic poznat. Všechny programy totiž pracují zcela běžným způsobem. Delf.NBX lze pak klasifikovat jako typ malwaru a šíří se zejména v zemích, kde je horší bezpečnostní prostředí.

Šíření tohoto malwaru probíhá zcela běžným způsobem, a to přes e-mail s přílohami ve tvaru „Purchase Inquiry.exe“ či „OBJEDNÁVKA_13.11.23.exe“. Nesmíte si ale myslet, že jediné nebezpečí číhá na internetu a v e-mailu. Infikovat svůj počítač si můžete také přes USB disky.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)