Foto: Freepik

Platformy pro streamování hudby, jako je Spotify, jsou poměrně populární. Jsou asi dva obecné důvody, které stojí za popularitou, a to je velký výběr písní a relativně příznivá cena. To by se ale mohlo v budoucnu změnit. Může za to Evropská unie, resp. Evropský parlament, který požaduje nové předpisy týkající se právě těchto platforem.

Tyto nové předpisy by měly zajistit umělcům lepší odměnu za jejich práci. Evropští zákonodárci se také chtějí zaměřit na doporučovací algoritmy, které stojí právě za tím, jací umělci jsou doporučování a proč. Nejvíce by na tomto návrhu měli vydělat menší umělci. Naopak celou finanční zátěž zřejmě odnesou uživatelé.

Foto: Freepik

Nyní to je nastaveno tak, že menší umělci přistupují na menší výdělek odměnou za jednoduchou viditelnost na platformách. Je pravdou, že tyto algoritmy nejsou zcela spravedlivé, protože nejvíce upřednostňují velké autory a velká vydavatelství. Po zavedení nových předpisů by mělo být vyplácení licenčních poplatků spravedlivější.

Než se ale zákonodárci dohodnou na konečném návrhu nových předpisů a než vejdou v platnost, bude to ještě chvíli trvat. Faktem ale zůstává, že ve hře je spoustu peněz, protože streamovací platformy tvoří více než polovinu příjmů v hudebním průmyslu. Nejpravděpodobnější scénář po zavedení těchto předpisů bude zřejmě počítat se zdražováním poplatků za využívání služeb pro uživatele.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)