Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Jedním z velkých výrobců kvalitních sluchátek je i společnost Huawei, která má do své rodiny sluchátek přidala další kousek. Novinka se jmenuje Huawei FreeClip. Doposud jsme testovali od Huawei sluchátka, která byla in-ear, ale tyto jsou první typu over-ear, což znamená, že jsou přes uši.

Vzhled

Design sluchátek Huawei FreeClip spojuje inovaci, funkčnost a moderní estetiku, čímž vytváří atraktivní a praktický doplněk pro každodenní poslech hudby a komunikaci. Sluchátka jsou navržena s důrazem na pohodlí a efektivitu, což je zřejmé v několika klíčových prvcích designu.

Prvním výrazným prvkem je způsob uchycení sluchátek na ucho. Nosí se jako „ear clip“ s kulatou přední částí, která automaticky správně padne do vnějšího ucha. Tento design nezajišťuje jen správné umístění sluchátek, ale také přispívá k pohodlnému nošení. Zadní část, známá jako „bean,“ poskytuje stabilitu za uchem, což je ideální pro aktivity jako sport bez nepříjemného tlaku na uchu.

Sluchátka jsou vyrobená z lehkých materiálů, což zvyšuje pohodlí při nošení. Taktéž jsou odolná vůči prachu, vodě a potu díky certifikaci IP54, což znamená, že jsou vhodná i při sportování. K dostání jsou v atraktivních barvách, a to v třpytivé černé a fialové, což umožňuje uživatelům vybrat si styl, který jim nejlépe vyhovuje.

Další klíčovou vlastností je otevřený design ve tvaru „C,“ který umožňuje vnímání okolního světa. Tato vlastnost zvyšuje bezpečnost uživatele tím, že mohou vnímat například jedoucí automobil. Celkově lze říci, že design Huawei FreeClip je promyšlený a odpovídá moderním trendům spojeným s komfortem, výkonem a estetikou. Sluchátka jsou i poměrně lehká, což se dalo i očekávat. Společně s pouzdrem váží pouze 45 gramů.

Výdrž

Výdrž je pak poměrně subjektivní údaj, protože závisí na několika faktorech, jako je třeba hlasitost. Výrobce v tomto případě udává výdrž 26 hodin u pouzdra a 8 hodin sluchátek. Dohromady jde tak o 34 hodin poslechu. Při našem testování jsme se dostali na zhruba 9 hodin výdrže sluchátek, ale je to proto, že nemáme nastavena sluchátka na 50 % hlasitost. K plnému nabití pak stačí pouhých 40 minut.

Bluetooth specifikace

Huawei FreeClip podporují standard Bluetooth 5.3 a také multipoint připojení s dvěma zařízeními současně a poskytují dosah více než 30 metrů na otevřených prostranstvích. Uvnitř budov bylo možné udržet stabilní spojení při přecházení několika místností a překonávání pater. Sluchátka jsou vybavena audio kodeky SBC, AAC, vysokorychlostní variantou L2HC a LC3.

Huawei AI Life App

Pro úpravu zvuku jsou k dispozici tři přednastavená nastavení přes aplikaci (pro iOS a Android přes AppGallery nebo jako APK soubor z oficiální stránky Huawei), která mohou zesílit basový rozsah, horní frekvenční spektrum nebo hlasy. Žádoucím doplňkem, který v současné době není poskytován, by byla sekce EQ pro vlastní nastavení, jako na Huawei FreeBuds Pro 3. Díky této aplikaci si můžete aktualizovat firmware sluchátek, nastavit dotykové ovládání a další.

Kvalita hlasu při hovorech

Vyzkoušeli jsme v rámci testování i kvalitu hlasu při telefonním hovoru. Kvalita byla skutečně překvapivá, protože druhá strana hlásila, že nás slyší lépe, než z běžného telefonu. Během hovoru máte pocit realistické konverzace s tím, že slyšíte i svůj vlastní hlas. Navíc jsou sluchátka vybavena třemi mikrofony na každé straně, které dokáží zabránit okolnímu hluku, jako je vítr či ruch ze silnice.

Kvalita zvuku

Kvalitě zvuku pomáhá určitě i otevřený design sluchátek. Sluchátka nabízejí dobrý kompromis mezi kvalitou zvuku a ochranou před okolním hlukem. Zvukově bych je hodnotil jako lepší průměr. Za mne osobně bych očekával silnější basovou linku nebo možnost upravit si toto nastavení v rámci aplikaci AI Life.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

V nízkém a středním frekvenčním rozsahu pak sluchátka vyloženě excelují. Rocková hudba či vokály dodávají přímý a poutavý dojem. Ve vyšších polohách je pak zvuk i při vyšších hlasitostech dobrý a nikde nechrastí či nekřupe. Pro použití na poslech hudby nebo obchodní hovory jsou sluchátka i díky svému unikátnímu designu jako dělaná.

Závěr

Huawei FreeClip jsou sluchátka, která si snadno nasadíte a disponují elegantním designem. Jsou lehká a svou stavbou jsou přímo předurčena pro sportovní vyžití, protože jsou pevně uchycena za ucho. Sluchátka mají dobrý a místy až nadprůměrný zvuk. Trochu zde postrádám výraznější basové linky, ale i tak nabízejí nadprůměrný zážitek. Sluchátka lze spárovat s aplikací AI Life, kde je možné si vybrat ze tří přednastavených profilů. Sluchátka jsou dobrá a můžeme je klidně doporučit.

Děkujeme společnosti Huawei za zapůjčení sluchátek Huawei FreeClip

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei