Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

V minulých videích jsme si představili problematiku zálohování důležitých dat a dokumentů a zároveň i možnost zálohovat data pomocí NAS. Jelikož nyní mám k dispozici NAS QNAP TS 262, tak jsme si do něj instalovali 3,5“ HDD disk a paměť typu M.2. Nyní je tedy na čase, abychom náš NAS zapnuli poprvé.

Pro někoho se to může zdát třeba složité, ale opak je pravdou. Máme jednodochý a přehledný návod krok za krokem. Naštěstí samotný Qnap TS 262 je vybaven chytrým průvodcem instalace, takže je samotná instalace celkem intuitivní. Důležité je ale následovat náš postup:

  1. otevřeme si vyhledávač Googlu a vložíme do něj „Qnap Finder“
  2. vyhledá vám to několik odkazů, ale vy vyberete ten první, který vás směřuje na oficiální stránky společnosti Qnap
  3. Na těchto stránkách si otevřete kartu s možností stažení aplikace Qfinder Pro (odkaz zde)
  4. V nabídce je Qfinder Pro pro několik operačních systémů, jao je Windows, Mac nebo Ubuntu. Vyberte si tak ten, který potřebujete a dejte stahovat.
  5. Po stažení spustíme soubor, který si vyžádá oprávnění správce. To mu udělíme. Otevře se prohlížeč, kde se spustí chytrá instalace. To je v podstatě průvodce, který vám umožní jednoduše a vcelku intuitivně provést celou instalaci.
  6. V následující kartě vybereme verzi firmwaru. Většinou vám to nabídne možnost aktualizace nového firmwaru, protože společnost Qnap neustále vydává nové a nové verze, které jsou nějakým způsobem efektivnější.
  7. Teď vás čeká důležitý krok, a to je výběr názvu serveru, uživatelského jména a hesla. Jsou zde určitá pravidla pro název serveru a uživatelské jméno. Nicméně já osobně bych doporučoval, abyste při tvorbě hesla dbali na obecné zásady pro bezpečné heslo. V praxi tak zvolte kombinaci velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků.
  8. V dalším kroku pak zvolíte časové pásmo. Praha ani ČR zde nejsou, takže zvolte GMT+1 a zvolte zase next.
  9. Dále budete muset potvrdit IP adresu serveru a následně se zobrazí již rekapitulace vašeho nastavení. To je spíše pro vaši kontrolu, zda máte správně zadané uživatelské jméno a název serveru.
  10. Teď už nezbývá nic jiného než potvrdit zvolená data a nechat průvodce instalací serveru, aby ho za vás celý nastavil.
  11. Po dokončení procesu jste automaticky přesměrováni na přihlašovací obrazovku, kde zadáte právě zvolené jméno a heslo.

Toto byl podrobný a praktický návod krok za krokem pro první spuštění vaší NAS Qnap TS 262. V dalších dílech našeho seriálu se podíváme na nastavení konkrétního serveru, vysvětlíme si různé metody zálohování nebo jak si zpřístupnit tzv „remote access“ neboli vzdálený přístup odkudkoliv. V plánu mám v pozdějších dílech našeho seriálu představit i funkce virtuálního počítače nebo jednotlivých programů, které můžete zdarma využít v rámci operačního systému nainstalovaném na vaší NAS.

Zdroj: IT pro Tebe