Foto: Freepik

Již několikrát jsem si říkal, že lituji poštovní doručovatele, kolik s sebou musí tahat věcí. Vždy jsem polemyzoval, kolik kilo tak může vážit ta jejich taška. Každopádně v budoucnu se jim možná ulehčí práce, protože část zásilek budou moci doručovat speciálně upravené drony. Nyní jeden z výrobců, DJI, představil nový model FlyCart 30, který udává maximální váhu nákladu 40 kg při jedné baterii nebo 30 kg při využití dvou baterií.

Jestliže dron naložíte plným nákladem, tak zvládne uletět až 16 kilomertů při rychlosti 70 km/h. Bez nějakého nákladu pak zvládne doletět až 28 km. Vývojáři tohoto dronu ale doufají, že najde své upotřebení nejen v přepravě zásilek, ale také jako podpora pro záchranáře, při práci ve výškách nebo při práci v obtížném terénu.

Samotný náklad je pak možné připevnit na dron hned dvě způsoby. Buď ve speciálním boxu a nebo za pomocí 20 metrového navijáku. Určitě je pak velkou výhodou, že je voděodolený díky certifikaci IP55 a zvládne tak létat i při velice nepříznivém počasí nebo při větších větru. Jeho maximální letová výška je 6000 metrů.

Dron může jeho operátor řídit na vzdálenost až 20 km s tím, že operátor před sebou po celou dobu letu vidí kvalitní živý obraz ve vysokém rozlišení a s nízkou prodlevou. Dobrou zprávou je, že od příštího měsíce se dostanou i k nám do čech. Nezbývá než čekat, až místo kurýra zazvoní za okny dron.

Zdroj: DJTelink.cz (odkaz)