Foto: Freepik

Některé vychytávky naproti tomu stojí skutečně za vyzkoušení a jeví se jako dobré. Dnešní návod se týká našich miláčků na čtyřech kolech. Právě naše automobily vyžadují pravidelnou údržbu a servis. Ten nestojí málo a bohužel se nedá nijak ošidit. Naštěstí je zde jedna položka, která se dá, alespoň za teplejších měsíců, nahradit levnou náhražkou.

Jde o kapalinu do ostřikovačů. Od jara do podzimu naše auto vytrvale bojuje s prachem, hmyzem a pylem, který brání ve výhledu z našeho čelního skla. Letní směsi proto potřebujeme obrovské množství a zároveň pořizovací cena není zanedbatelná. U letní směsi je ale velká výhoda, protože zde není riziko námrazi, není zapotřebí ani alkohol či žádná další speciální surovina.

Foto: Freepik

Jediné, co se od letní směsi do ostřikovačů čeká je, že bude dokonale odmašťovat a čistit. Řidiči si proto připravují nejrůznější směsi z prášků na praní nebo z prostředků namytí nádobí. Nejúčinnější se ale zdá připravit směs jejíž základem je tableta do myčky nádobí. Tato tableta se totiž skládá z prostředků pro odstranění nečistot a odmaštění.

Jinými slovy obsahuje vše, co potřebujete od letní směsi do ostřikovačů. Paradoxem pak zůstává, že podle webu Auto Živě by tato doma připravená směs měla být dokonce účinnější než draze koupená směs u čerpacích stanic. Pět litrů komerčně prodávané směsi do ostřikovačů stojí cca 60 korun, zatímco doma vyrobený stejný objem stojí pouze tři koruny.

Proces výroby je pak jednoduchý, protože stačí v teplé vodě z kohoutku rozmíchat tabletu, protože v teplé se nejlépe rozpouští. Zde si jen dejte pozor, zda se tableta rozpustila skutečně celá. Jakékoliv usazeniny či nerozpuštěné kousky by mohly ucpat přívodní trysky. Raději ale doporučujeme přes jemné sýtko tuto směs nalít do nádržky na směs. A máte hotove. Touto vychytávkou tak můžete ušetřit nemalé peníze.

Zdroj: Autozive.cz (odkaz)