Foto: Freepik

Vstupujeme do světa, kde cena zlata neznamená pouze čísla na komoditní burze, ale také ovlivňuje rozhodnutí investičních nadšenců. S úzkou nabídkou zlatých slitků a výraznými cenovými rozdíly mezi prodejci, stává se sledování a porozumění ceně zlata klíčem k efektivnímu investování. Jaký je vliv cenových odchylek na rozhodování českých investorů a jak mohou využít tuto investiční příležitost ke svému prospěchu? To jsou otázky, které budeme v tomto článku prozkoumávat.

Investice do zlata zaujímá významné místo ve strategiích mnoha investorů, a zlaté slitky patří mezi oblíbené formy investičního zlata. Je však zajímavé, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.“

Proto je v České republice na trhu poměrně úzká nabídka zlatých slitků převážně švýcarských rafinérií. O to pestřejší je škála cen, za které můžete identické slitky koupit u různých prodejců. Rozpětí cenových nabídek nejlevnějšího a nejdražšího prodejce přesahuje i 10 procent!

S tímto omezením se setkávají čeští investoři, kteří mají na výběr převážně mezi zlatými slitky švýcarských rafinérií. Ovšem, i přes omezenou nabídku zlatých slitků, je zde široká škála cen, za které lze identické slitky pořídit u různých prodejců. Rozdíl v cenách mezi nejlevnějším a nejdražším prodejcem může dokonce přesáhnout 10 procent.

Češi tak platí při nákupu zlatých slitků víc než Němci nebo Rakušané. Nákup investičního zlata se jim může zbytečně prodražit. Existují pro tak extrémní cenové rozdíly racionální důvody? „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu.“ Říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz.

Sledovat cenu zlata na komoditní burze proto nestačí. Srovnávejte i ceny prodejců a nakupujte u takových, kteří jsou levní, na trhu působí již několik let a zlato mají skladem. Oplatí se vám to i při nákupu menších slitků. Oplatí se vám to i při nákupu menších slitků.

Celkově lze konstatovat, že nákup zlatých slitků vyžaduje důkladné zvážení a informovanost. Zlaté slitky jsou jedním z oblíbených prostředků pro uchování hodnoty, a proto je důležité věnovat pozornost nejen jejich kvalitě, ale i cenové dostupnosti na trhu.