Foto: Freepik

V rámci ekologického smýšlení vládních představitelů v celé Evropě roste i obecný trend v používání elektromobilů. V České republice pak tento trend není tak znatelný, jako v cizině, protože cena nových elektromobilů je stále vysoká. Pode serveru zDopravy.cz byl počet nově registrovaných elektromobilů za letošní říjen 735. Bohužel majitelé elektromobilů musí platit i řadu poplatků, které se běžných řidičů netýkají.

Jeden poplatek je pak skutečně kuriózní a zavádí ho společnost Tesla. Jedná se o poplatek za nečinnost. V praxi jde o poplatek za to, že váš elektromobil je plně nabitá a vy i přesto zabíráte místo na dobíjecím stojanu. Výše poplatků pak byla 50 centů za každou minutu, což je asi 11 korun. Tato doba se počítala od okamžiku, kdy byl elektromobil plně nabit.

Foto: Freepik

I když to zní zajímavě, tak Tesla zavádí další poplatek, který označila jako Supercharger Congestion Fee. Tento se naštěstí týká pouze řidičů ve Spojených státech amerických a jde o to, že pokud budete nabíjet svůj elektromobil nad 90 procent kapacity, tak zaplatíte další poplatek ve výši jednoho dolaru za každou minutu (zhruba 22 korun).

Podobným poplatkům se řidiči nevyhnou ani na některých nabíjecích stanicích v České republice. I zde se někteří provozovatelé účtují za každou minutu po nabití vaší baterie na sto procent. Poplatek je ale „jen“ dvě koruny za každou minutu (zdroj). Na druhou stranu se tento poplatek dá pochopit, protože pokud někdo parkuje na nabíjecím stojanu třeba dvě hodiny, tak provozovatel přichází o potencionální zisk, který by měl, kdyby tam někdo jiný nabíjel elektromobil.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)