Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Nejde jen o to, že mobilní telefon je jeden z klíčových pracovních nástrojů, ale mám zde uloženou třeba i zelenou kartu. Pokud se vybije mobilní telefon a zastavila by mne policejní hlídka, dostanu tučnou pokutu. V praxi prostě nemůžu fungovat třeba půl dne bez mobilu. Proto jsem hledal na internetu nějakou powerbanku, která by mi problém vyřešila.

Můj základní požadavek byl ten, aby byla tenká a lehká. Vycházím z toho, že potřebuji nabít můj telefon alespoň jednou. Nepotřebuji tak nějaké ohromné kapacity 20 000 mAh, ale spíše okolo 5 000 mAh. Při prohlížení nejrůznějších výrobků jsem natrefil i na powerbanku PRIMO 5000 mAh ECO od společnosti Trust. Ta vypadá za mne slibně, a proto jsem se rozhodl podrobit ji i redakčnímu testování.

Design

Z pohledu designu nikdo ani neočekává, že by powerbanka měla nějaké speciální prvky. I tato je vyvedená v neutrální černé barvě s tím, že má po obvodu hladký prstenec a na vrchní straně je jakoby imitace textílie, což jí dodává prémiový vzhled. Ve spodním rohu je pak na hladké destičce vyražené logo společnosti Trust. Z jednoho boku pak vývojáři umístili tři konektory, a to USB-C, micro USB a USB-A. Musím ocenit tuto variabilitu, která je dnes již také ojedinělá. Váha je pouhých 130g, což je mi velice sympatické a tloušťka je jen jeden centimetr. Je tak tenká, že se mi bez problémů vejde i do náprsní kapsy spolu s mobilním telefonem, který zrovna dobíjím.

Výkon a nabíjení

S kapacitou 5,000 mAh poskytuje dostatečný výkon pro nabíjení tabletů a smartphonů. Možnost rychlého nabíjení přes USB-C (15W) nebo USB-A (12W) zajišťuje dostatečnou rychlost nabíjení. Jak jsem již říkal v úvodu, nebylo mým cílem mít velkou a těžkou powerbanku, ale spíše nenápadnou, lehkou a tenkou, která mi prodlouží životnost mobilního telefonu nebo tabletu do večera, než ho budu moci dát na nabíječku. Zvláště kritická je pro mne jízda autem. Když používám navigaci, tak mi zmizí třeba 30 % baterie ještě před tím, než dojedu na místo.

Dva v jednom

Jednou z klíčových vlastností je možnost současného nabíjení dvou telefonů nebo tabletů pomocí jednoho USB-A a jednoho USB-C portu. Toto sice vypadá jako samozřejmost, ale není. Většina powerbank nabízí jen možnost jednoho nabíjení současně, i když má více konektorů. Již jsem několikrát využil nabíjení sluchátek a mobilního telefonu najednou. Při úplném vybítí se dá znovu dobít za necelé tři hodiny, což je dobrý čas. Mnohdy se powebanky nabíjejí i osm hodin.

Specifikace

Powerbanka je vybavena několika ochrannými prvky, včetně ochrany před přebíjením, přetížením, přehřátím a zkratem, což zajišťuje bezpečné používání. Lithium-ion polymerová baterie s kapacitou 5,000 mAh nabízí dostatek energie pro opakované nabíjení.

  • Hmotnost: 130 g

  • Rozměry: 130 x 69 x 10 mm

  • Počet USB portů: 2 (USB-A, USB-C)

  • Kapacita baterie: 5,000 mAh

  • Doba nabíjení: 3 hodiny

  • Rychlé nabíjení: Ano, přes USB-C (15W) nebo USB-A (12W)

Závěr

Powerbanka Trust PRIMO 5 000 mAh ECO je jednoduchá powerbanka, která splnila i mé náročné nároky, kdy jsem chtěl hlavně lehkou a tenkou. Navíc musím ocenit, že nemá jen 1 A, ale 3 A na výstupu. To také není obvyklé, protože drtivá většina powebank má jen 1 A. S 1 A pak nabíjíte mobil celou noc nebo jen zpomalíte vybíjení. Se 3 A již můžete za relativně krátkou dobu mobil zcela nabít. Za sebe ji mohu tedy po mém testování klidně doporučit.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení Trust Primo Ultra-thin 5.000 mAh Powerbank.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe