Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Nevím, jak vy, ale já to řeším tím, že si každý večer dávám nabíjet notebook i mobilní telefon, i když mají třeba ještě 60 % výdrž. Důvod je jednoduchý – potřebuji, abych další den měl mobilní telefon i notebook nabitý na 100 %. To může být někdy problém a občas se stává, že mám tak náročný den a do toho zapomenu nabít svá zařízení, že mi během dne dojde baterie. 

To může být při pracovním dnu naprosto fatální. V mobilním telefonu mám vše, a to včetně zelené karty. Vznikne tak celkem vtipná situace, kdy mám digitalizovanou zelenou kartu, ale s vybitým mobilem je to stejné, jako kdybych jel bez ní. Při kontrole bych platil pokutu a přišel o body. 

S notebookem je to stejné. Celá práce stojí a padá spolu s ním. Jakmile je vybitý, je to hodně špatné. Řešením tohoto odvěkého problému může být powerbanka. Těch existuje nepřeberné množství a většina z nich mi nevyhovuje. Když například jedu autem a mám navigaci, dávám si zároveň mobil na powebanku. 

Ty slabší, které mají jen 1 A jsou nedostačující. Můj displej má větší spotřebu než dokáže powebanka doplnit. Proto jen díky powebance zpomalím vybíjení. Já ale chci mít mobilní telefon nabití. U notebooku to řeším tak, že s sebou tahám i dlouhé kabely, abych si ho mohl dát po chvílích nabíjet všude, kde to jde.

Dlouho jsem tápal na trhu, než jsem našel jednu, která mi vyhovuje po všech stránkách. Našel jsem powerbanku od společnosti Trust, konkrétně model 65W USB-C. Tato powerbanka pak dokáže vyřešit mé problémy, protože s ní mohu nabíjet nejen mobilní telefon, ale také notebook. Je to hlavně díky jejímu výkonu i díky zavedeným standardům, kde se nové notebooky nabíjí pomocí USB-C.

Design

Powerbanka přichází s kompaktním a elegantním designem a je vyvedena v univerzální černé barvě. Zde asi nikdo nečeká žádné speciální designové prvky, protože jde hlavně o funkčnost. S rozměry 28 mm x 75 mm x 150 mm a hmotností 462 g, se jedná o zařízení, které se snadno vejde do každé tašky nebo aktovky. Jediné, co by mohlo být bráno jako nevýhoda této powerbanky je jeí váha, ale zase si musíte uvědomit, že zde máte powerbanku s 20 000 mAh baterií. Oproti jiným stejně objemným bateriím je tato ještě lehké.

Konstrukce je robustní a odolná, což zaručuje dlouhou životnost zařízení. Z vrchní strany má úpravu imitující textílii. Z přední strany je pak jeden USB-A a jeden USB-C konektor. Na boku je stříbrné logo Trust a série čtyř diod indikující stav powerbanky spolu s tlačítkem.

Výkon

Nejdůležitější aspekt této powerbanky je schopnost nabíjet i notebooky. S 65W Power Delivery je zařízení schopné rychlého a efektivního nabíjení široké škály notebooků. Běžné powerbanky mají výkon okolo 15 W, což je prostě pro notebook silně nedostačující. Kromě toho poskytuje také 18W výstup s technologií Quick Charge 3.0 pro rychlé nabíjení kompatibilních zařízení. Po stránce výkonu nemůžu této powerbance nic vyčíst, protože mi přijde zkrátka dobrá.

Baterie

S kapacitou 20 000 mAh a výstupním napětím 3,7 V poskytuje tato powerka dostatečnou energii pro několik nabití. Dokonce si můžete nabít váš mobilní telefon až 8x. Jen pro porovnání, většina powerbank nabízí jen třetinové napětí. S Watt-hour ratingem 74 Wh můžete očekávat dlouhou životnost baterie, což je zásadní pro ty, kteří jsou na cestách bez přístupu k elektrickému proudu.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Rozhraní a technologie

Na powerbance je jeden USB-A port a jeden USB-C port. Můžete tak nabíjet i dvě zařízení současně. Port 1 s 65W Power Delivery a USB-C nabízí rychlé nabíjení notebooků a dalších kompatibilních zařízení. Port 2 pak disponuje 18W a technologií Quick Charge 3.0. Součástí balení je i USB-C nabíjecí kabel. Co mě ale silně překvapilo je doba dobíjení powerbanky. S 20 000 mAh baterií jsem čekal, že ji budu nabíjet třeba osm hodin. Z nuly na sto jsem to zvládl za zhruba dvě hodiny, což je super. Powerbanku si tak můžete dobít skutečně za chvilku a je zase plně připravená k použití.

Závěr

Celkově lze konstatovat, že tato powerbanka s funkcí nabíjení notebooku přináší vysoký výkon, rychlé nabíjení a kompaktní design, což ji činí ideálním společníkem pro každodenní použití. Díky standardu USB-C ji ale samozřejmě můžete použít na cokoliv, od tabletů přes fotoaparáty až po vaše sluchátka. Prostě těch zařízení, která potřebují být nabitá je čím dál více a při cestě na dovolenou se nemůžete spoléhat, že všechna zařízení nabijete z jedné zásuvky, kterou v apartmánu máte. Rozhodně je to společník, kterého můžete vozit v autě a během jízdy si vše pohodlně dobít. Za mě mohu tuto powerbanku doporučit, protože splňuje všechny nároky, které jsem na ní kladl a některé i překonala. Myslím si, že v této cenové hladině není co řešit.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení powerbanky Trust Laro 65W.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Trust