Foto: Freepik

Žijeme v zajímavé době, protože před pandemií koronaviru bylo poměrně těžké sehnat pracovní pozici, kterou byste mohli vykonávat plně z domova. Pak v pandemii koronaviru se velice rychle společnosti transformovaly a zjistily, že je to lepší a pracovníci jsou efektivnější. Dnes trochu paradoxně nastává opačný problém, kdy lidé chtějí nějaké právo na to být offline.

Díky práci z domova někteří zaměstnavatelé očekávají, že zaměstnanci budou k dispozici nepřetržitě. Mnohokrát jsem zažil situaci kdy v podvečer jde otec s rodinou a u toho vyřizuje pracovní hovory. Problematiky nucené digitalizace se ale dotýká všech. Někteří obchodníci například nechtějí využívat digitální prostředky, ale chtějí zůstat u hotovostních plateb. Naštěstí se na tento problém zaměřila i skupina senátorů, kteří přišli s návrhem stanovit přímo v Ústavě právo občana zůstat offline.

Foto: Freepik

Podobný návrh se v Senátu neobjevil poprvé a v minulém případě byl zamítnut. Tento návrh ale uvažuje o režimu offline v širším měřítku. Jde například o obchodníky, kteří mají právo na to používat hotovost a budou osvobozeni od povinnosti využívat digitální prostředky.

Podle autorů návrhu by nikdo neměl být nucen používat elektronické sítě, úložiště, platební karty či internet. Návrh prý jasně stanovuje hranice pro obchodníky i běžné uživatele, aby všichni měli svou ochranu zakotvenou přímo v Ústavě. Bohužel i ve světě je v současné době trend omezování hotovostních plateb.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)