Foto: Freepik

Dokonce se jim povedlo dokonale zkopírovat celý web až na malý rozdíl. Mají zde totiž zcela logicky falešnou platební bránu. Pokud tam objednáte zboží a zaplatíte, tak nemůžete čekat, že vám cokoliv přijde. Místo toho pošlete dobrovolně peníze podvodníkům. Nejčastěji na tento falešný obchod narazíte na sociálních sítích, kde je na podvodný e-shop dokonce reklama.

Naštěstí již ke konci minulého týdne byl web allza.website již odstaven. Zajímavé je, že zde byla k dispozici naprosto kompletní nabídka produktů doplněná o typické reklamní bannery. Pokud si nevšimnete adresy, tak nemáte šanci tento podvodný e-shop rozeznat od originálu.

Na desktopu si pak možná URL všimnete, ale u mobilních zařízení bývá v rámci úspory místa v mnoha případech skrytá. Snadne tak dojde k zmatení. Nic netušící oběť pak pošle peníze dobrovolně na účet útočníků a navíc ještě předá své přihlašovací údaje do skutečného obchodu Alza.cz.

Před Vánocemi se tento typ podvodů vždy rozšíří. Lidem chodí zprávy o zamítnuté či zrušené platbě, vrácení peněz či výhrách v soutěžích. U těchto falešných zpráv a emailů jsem vždy doporučovali, aby si uživatelé hlídali příchozí e-mailovou adresu. Útočníci se ale naučili tuto překážku obejít a umí zaslat falešný e-mail ze skutečné adresy.

Alza.cz není ale jediným obchodem. Útočníci se snaží zneužít i konkurenční CZC.cz nebo dopravce Zásilkovnu. Hlavním poznávacím znamením jsou rozhodně četné pravopisné chyby, nesmyslné věty či umístění velkých písmen bez významu. Vždy je také lepší pro jistotu zavolat do obchodu a skutečnost, o které se píše v e-mailu, si osobně ověřit. Ztratíte tím pět minut času, ale ochráníte tisíce korun.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)