Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Finální produkt by měl být vybaven grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4090 s 16 GB pamětí, procesorem Intel Core i9 13980HX s až 5,6 GHz a 64 GB DDR5 pamětí. V praxi by tak neměl být žádný problém při hraní i těch nejnáročnějších titulů. Díky funkcím jako DLSS 3, Rapid Core Scaling, Dynamicboost, Resizable BAR a dalším získáte plynulý chod her v nejvyšších detailech.

Jedním z hlavních taháků je hybridní vodní chlazení Coldfront Liquid, které udržuje teploty i v nejnáročnějších herních bitvách na přijatelné úrovni. Tři ventilátory a unikátní vodní chlazení spolupracují na optimálním chlazení, což je klíčové pro udržení výkonu na špičkové úrovni.

Umělá inteligence v podobě čipu AI LA2 přináší další vrstvu optimalizace. S funkcí Smart FPS a sledováním desítek různých dat dynamicky upravuje výkon notebooku pro maximální herní zážitek. Dokáže také přizpůsobit výkon pro delší výdrž baterie, což je v kombinaci s kapacitou baterie 99,99 Wh až 8 hodin.

Klávesnice nabízí přesné psaní s 1,5mm zdvihem, 100% anti-ghosting a individuálním RGB podsvícením každé klávesy. Součástí balení jsou dokonce 8 keramických kláves s nástrojem pro demontáž, což umožňuje vlastní úpravu klávesnice.

Materiály a konstrukce:

Hliník a uhlíková vlákna

Konstrukce notebooku je vyrobena z recyklovaného hliníku a uhlíkových vláken, které jsou běžně používány v leteckém průmyslu. Tyto materiály poskytují nejen vysokou odolnost, ale i nízkou hmotnost, což je v herních noteboocích klíčové.

Forged Carbon

Víko notebooku je zhotoveno z lisovaných uhlíkových vláken, známých jako „Forged Carbon“. Tato technologie dodává notebooku futuristický vzhled a každý kus je unikátní, což zvyšuje estetický dojem.

RGB podsvícení

Notebook disponuje RGB podsvícením na zadní a přední hrany, na logu a jednotlivých klávesách. To nejenže přidává k funkčnosti v téměř temném prostoru, ale také vytváří estetický vizuální prvek.

Rozložení portů

Porty jsou umístěny na zadní straně notebooku, což zajišťuje, že kabely nebudou rušit herní zážitek a pohodlnost při hraní. To je praktický a designový prvek zároveň.

Displej

16″ Displej s MiniLED Technologií:

Úhlopříčka 16 palců a MiniLED technologie poskytují skvělý herní zážitek s vysokým rozlišením. S poměrem stran 16:10 a obnovovací frekvencí 165 Hz je design displeje optimalizován pro náročné herní požadavky.

Barvy a jas

Displej nabízí jemné rozlišení 3,2K, svítivost až 1200 Nits a 100% pokrytí gamutů DCI-P3 a AdobeRGB. Tyto vlastnosti spolu s technologiemi HDR a Dolby Vision zajišťují výbornou kvalitu obrazu.

Vzhled

Futuristický vzhled

Celkový vzhled notebooku v kombinaci s konstrukcí z uhlíkových vláken a podsvícením vytváří dojem futuristického herního zařízení. Za mě osobně vypadá nádherně. Na horním víku jsou designové prvky, které jsou nejspíš kombinací futurismu a kubismu. Nicméně to přesně zapadá do herního notebooku.

Konektivita

USB-C –Nabízí univerzální konektor pro připojení různých zařízení, včetně externích úložišť, monitorů nebo periferních zařízení.

Thunderbolt 4 – Rychlý a výkonný port, který podporuje vysokorychlostní přenos dat, nabíjení a další funkce.

USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) – Standardní USB porty pro připojení periferních zařízení, jako jsou myši, klávesnice nebo externí disky.

HDMI – HDMI port umožňuje připojení notebooku k externímu monitoru, televizi nebo projektoru.

Combo Audio Jack – Kombinovaný audio konektor pro připojení sluchátek nebo externích reproduktorů s mikrofonem.

Bluetooth v5.1 – Moderní verze Bluetooth pro bezdrátové připojení k dalším periferním zařízením.

WiFi 6E – Rychlé bezdrátové připojení k síti s podporou nového WiFi 6E standardu.

Čtečka paměťových karet – Umožňuje snadné přenášení dat z fotoaparátů, kamer a dalších zařízení s paměťovými kartami.

MUX Switch –Přepínač MUX, který může být součástí některých verzí, umožňuje uživatelům přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafikou pro optimalizaci výkonu a výdrže baterie.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Vodní chlazení

Vodní chlazení v herním notebooku Lenovo Legion 9i je jedním z klíčových prvků, kterým se výrobce snaží zajistit optimální teploty a výkon i při extrémních zátěžích během herních seancí. Tato inovativní technologie poskytuje několik výhod ve srovnání s tradičním vzduchovým chlazením.

Hybridní chlazení Coldfront Liquid:

1. Trojice výkonných ventilátorů:

  • Notebook je vybaven třemi ventilátory, které jsou navrženy pro efektivní odvádění tepla z klíčových komponent, zejména grafické karty a procesoru. Jejich vysoký výkon je klíčový pro udržení nízkých teplot během intenzivního herního zatížení.

2. Extra široké heatpipes:

  • Heatpipe je tradiční chladičová technologie, ale v případě Legion 9i jsou použity extra široké heatpipes. Tyto heatpipes mají schopnost efektivně přenášet teplo z horkých komponent do chladnějších částí, což přispívá k celkovému chlazení.

3. Unikátní vodní chlazení:

  • Jedním z revolučních prvků je přítomnost unikátního vodního chlazení. Vodní pumpa a die-cast byly vyvinuty ve spolupráci se společností Cooler Master. Tato součást pomáhá efektivně snižovat teploty, zejména v situacích, kdy senzory detekují vysoké teploty grafické karty.

4. Reakce na náročné podmínky:

  • Vodní chlazení je navrženo tak, aby reagovalo na náročné podmínky herních scénářů. Jakmile senzory detekují vzrůstající teplotu, systém automaticky spouští chladící mechanismy, což pomáhá zabránit přehřívání a sekání hry.

Výhody vodního chlazení v Lenovo Legion 9i:

1. Udržení nízkých teplot:

  • Vodní chlazení má větší kapacitu na odvádění tepla ve srovnání s tradičním chlazením vzduchem. To umožňuje udržovat teploty komponent na nižší úrovni, což má pozitivní vliv na výkon a životnost hardware.

2. Ochrana před přehříváním:

  • Díky reaktivnímu chlazení dokáže vodní systém rychle a efektivně reagovat na vysoké teploty, což chrání notebook před možným přehřátím a degradací výkonu.

3. Optimalizace hlučnosti:

  • Vodní chlazení může být v některých případech klidnější než tradiční ventilátory, což přispívá k celkovému uživatelskému zážitku.

Závěr

Lenovo Legion 9i přináší do herního světa inovativní design spojený s vysokým výkonem a pokročilými technologiemi. Již na první pohled zaujme svým futuristickým vzhledem, který kombinuje hliník a recyklovaná uhlíková vlákna. Tato konstrukce nejen dodává zařízení eleganci, ale zároveň zajišťuje odolnost a nízkou hmotnost, což je klíčové pro herní notebooky.

Výkonnostní specifikace Legion 9i slibují bezproblémový běh i nejnáročnějších herních titulů. Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4090, procesor Intel Core i9 13980HX a 64 GB DDR5 paměti jsou působivé parametry, které slibují vysoký výkon. Funkce jako DLSS 3, Rapid Core Scaling či Resizable BAR přidávají plynulost a detailnost do herního zážitku.

Jedním z klíčových prvků, kterým se Lenovo snaží zajistit optimální teploty a výkon, je hybridní vodní chlazení Coldfront Liquid. Tři výkonné ventilátory, extra široké heatpipes a unikátní vodní chlazení společně pracují na udržení nízkých teplot, což má pozitivní vliv na celkový výkon a životnost hardwaru. Tato inovativní technologie reaguje na náročné herní podmínky a dokáže efektivně chránit zařízení před přehřátím.

Displej s MiniLED technologií, RGB podsvícením, precizní klávesnicí s individuálním podsvícením každé klávesy a širokou konektivitou vytvářejí komplexní herní prostředí. Výdrž baterie a možnost optimalizace výkonu pomocí umělé inteligence jsou další prvky, které zvyšují atraktivitu tohoto herního notebooku.

Celkově lze říci, že Lenovo Legion 9i není pouze estetickým zážitkem, ale i výkonným herním nástrojem, který splní očekávání i těch nejnáročnějších hráčů.

Děkujeme společnosti Lenovo za zapůjčení notebooku Lenovo Legion 9i

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo