Foto: Freepik

Dostáváme se tak do kategorie zbraní a obraných prostředků, která legislativa České republiky umožňuje lidem držet bez zbrojního průkazu. V mnoha případech si je lze objednat na internetu. Silnější zbraně pak vyžadují třeba nahlášení na místní policejní stanici do 10 dnů od zakoupení. V tomto článku se zaměříme na pestrou škálu zbraní a obranných pomůcek, které můžete v České republice pořídit bez nutnosti zbrojního průkazu.

Vzduchové a plynové pistole: Repliky známých zbraní

Do této kategorii patří vzduchové a plynové pistole, které jsou často replikami skutečných zbraní. Vzduchové pistole mohou mít klasické nebo kompaktní provedení a mohou být na klasické nebo speciální broky. Plynové pistole jsou efektivní pro sebeobranu a mohou vystřelovat náboje s dráždivou látkou. Jejich výhodou je nízká váha a snadná přenositelnost.

Obranné pomůcky pro každodenní nošení: Pepřový sprej a elektrický paralyzér

Mezi další obranné pomůcky, které můžete mít bez zbrojního průkazu, patří pepřový sprej a elektrický paralyzér. Pepřový sprej obsahuje látku, která dráždí oči, kůži a sliznici, což je pro útočníka nepříjemné. Elektrický paralyzér funguje na základě silného elektrického výboje, který zneškodní útočníka. Tyto pomůcky jsou vhodné k sebeobraně a mohou být efektivní i proti divoké zvěři.

Pro pořízení těchto obranných pomůcek je obvykle zapotřebí akorát dosáhnout věku 18 let. Mezi tyto pomůcky patří i různé druhy pepřového spreje, obranných nožů a elektrických paralyzérů. Podmínky se mohou lišit v závislosti na konkrétním typu a výrobci, proto je vždy vhodné zjistit aktuální informace před nákupem.

Foto: Freepik

Omezení a varování: Používejte s rozvahou

Je důležité si být vědom toho, že každá obranná pomůcka by měla být použita pouze v situacích, kdy hrozí bezprostřední nebezpečí pro vás nebo vaše blízké. Je také nutné respektovat platné právní předpisy v České republice a dodržovat zásady přiměřené obrany.

Závěr: Bezpečnost jako priorita

Výběr zbraní a obranných pomůcek bez zbrojního průkazu je široký a každý si může vybrat podle svých preferencí a potřeb. Při vlastnictví a používání těchto pomůcek je však klíčové zachovat zdravý rozum a používat je s ohledem na okolnosti a platné právní normy. Bezpečnost by měla být vždy prioritou.

Zdroj: Armed.cz (odkaz), army-store.net (odkaz)