Foto: Freepik

V naší redakci jsme již několikrát testovali produkty právě z této kategorie. Zjistil jsem navíc, že mnoho uživatelů neví, na co si dát pozor nebo podle jakých kritérií má svůj reproduktor vybrat. Rozhodl jsem se proto připravit jednoduchý návod, podle kterého byste měli snadno vybrat ten pravý reproduktor pro vás. Vybrat správné bezdrátové reproduktory může být klíčové pro získání optimální zvukové kvality a uspokojení vašich potřeb. Zde je návod, který vám pomůže při výběru bezdrátových reproduktorů:

Krok 1: Určte své požadavky

Zcela základní je stanovit si své požadavky. Jinými slovy si musíte říci, zda chcete použít reproduktory pro domácí poslech hudby, sledování filmů nebo poslech písniček v autě. Já například mám externí reproduktor pro velice široké použití. V autě mi to supluje drahou hi-fi soustavy, na výletě ho mám v batohu a poslochám podcasty a při sledování filmů na mobilním telefonu to mám jako kvalitní reprodukci filmové hudby.

Krok 2: Velikost bezdrátových reproduktorů

Zpravidla bych je dokázal roztřídit do třech základních velikostí. Já upřednostňuji malé a střední, které jsou asi nejpraktičtější. Od velikosti se většinou odvíjí i jejich výkon, takže logicky největší bude mít i největší výkon. Nicméně tento reproduktor má třeba dvakrát větší výkon, ale je pětkrát větší než ten nejmenší reproduktor. Z tohoto důvodu si raději já pořizuji malé a střední velikosti.

Krok 3: Kvalita zvuku

Asi zásadní parametr je pak kvalita zvuku. Zde vás možná zklamu, protože tento parametr se nepoznáte podle technické specifikace. Každý výrobce totiž uvádí maximálně decibely a v popisku vychvaluje své reproduktory. Pro skutečnou kvalitu zvuku doporučuji prohledat nějaké recenze od uživatelů, kteří s tím mají zkušenost. Důležité je, aby nepraskaly výšky nebo nebyly extrémní hloubky. Tím se myslí i při vyšších hlasitostech, protože při střední hlasitosti je to většinou dobré.

Krok 4: Hlasitost

Zde problém nebývá, ale doporučuji zkontrolovat parametr decibely. Podle toho můžete usoudit, jak hlasitý tento reproduktor je. Dle mých zkušeností se vyplatí ty reproduktory, které mají hlasitost okolo 100 decibelů.

Krok 5: Funkce

Zvažte další funkce, které by vám mohly být užitečné. Například některé reproduktory mají vestavěný mikrofon pro hands-free hovory, odolnost proti vodě pro použití venku, nebo možnost propojení s dalšími reproduktory pro vytvoření vícekanálového systému.

Krok 6: Výdrž baterie

Pokud se jedná o přenosné reproduktory, zkontrolujte výdrž baterie. Dlouhá výdrž baterie je důležitá, zejména pokud plánujete reproduktory používat na delší dobu bez přístupu k elektrické energii. S tím souvisí samozřejmě i možnost nabíjení třeba z powerbanky.

Krok 7: Ceny a rozpočet

Nakonec zvažte svůj rozpočet. Existuje mnoho cenově dostupných bezdrátových reproduktorů, ale také jsou k dispozici modely s vyšší cenovkou. U těch většinou platíte pouze za značku. Dobrý reproduktor se dá sehnat okolo 1 000 Kč. Nenechte se proto zmást značkou a koukejte na parametry.

Zdroj: uživatelský zkušenost IT pro Tebe