Foto: Freepik

Mnoho filmů a hudby se na toto nejznámnější české úložiště dostalo tak, že si ho tam nahráli jiní uživatelé a nabídli ho veřejné ke stažení. To bohužel od prosince končí. Bohužel tuto platforma dostihla evropská legislativa, která se zastává autorského zákona a ve své podstatě znemožňuje uživatelům sdílet data podlehájící autorskému zákonu touto cestou.¨

Podle dostupných informací by se měli změny dotknout jen služby Ulož.to Dísk, ale streamovací služba Ulož.to Live bude nadále fungovat jako doposud, protože se na ní vztahuje jiná legislativa. K celé problematice se vyjádřil i jednatl společnosti Cloud Platforms, která vlastně Ulož.to provozuje, Jan Karabina.

Foto: Freepik

„Vždy jsme si pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. prosince výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk.“

Pokud chcete mít dostupné služby cloudového úložiště Ulož.to Disk, budete muset být oficiálně registrovaný uživatel. A tito uživatelé budou mít pravomoc manipulovat se soubory, které na tento disk sami nahráli. Tyto soubory pak již nemůžete nabídnout veřejnosti a dokonce ani sdílet pomocí nějakého odkazu.

Jestliže se najde nějaký uživatel, který již nebude chtít službu využívat, může se obrátit na zástupce společnosti a zažádat o zrušení. Jeho účet bude převeden na bezplatnou verzi a a zbylé předplatné či kredity se normálně vrátí. Ulož.to sice samo nechtělo na tento systém přejít, ale bylo donuceno evropskou legislativou.

Jednalo se o nařízení o jednotném trhu digitálních služeb a o digitálních službách, tzv. Digital Service Act (DSA). Ten pak zastřešuje problematiku digitálních služeb obecně na celém území Evropské unie. Cílem tohoto nařízení má při tom být bezpečné on-line prostředí pro uživatele a co nejvíce chránit základní práva. Jsou zde zkrátka stanovena základí pravidla pro digitálních služby. Zda se objeví nějaký způsob, jak legálně sdílet tyto typy souborů se prozatím neví.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)