Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Již v minulosti jsem testoval několik výrobků od společnosti Sencor a musím podotknout, že s jejich kvalitou jsem byl vždy poměrně spokojen. Jednalo se spíše o nadprůměrné hodnocení s ohledem na danou kategorii i poměru cena a výkon. Jediné, co mně osobně trochu vadilo bylo, že technologii TWS jsem mohl využít jen u stejných reproduktorů.

O to více mne potěšila zpráva o nové modelové řadě, která nabízí možnost propojit reproduktory různých velikostí v rámci modelové řady. Do budoucna bych ale ocenil, kdyby se zavedl standard podobný bluetooth, kde bych si propojil jakékoliv reproduktory.

Mám totiž jeden větší u počítače a druhý menší, který používám v autě. Když ale chci prostorový zvuk, chci si tyto dva spárovat. Naštěstí se Sencor k tomuto mému přání již blíží. Podíváme se proto v dnešním testování na všechny tři modely v rámci nové modelové řady Sencor Serius 2.

Vzhled a konstrukce

Ohledně tvaru není moc co dodat, protože všechny tři reproduktory mají standardní válcovití tvar, kde z přední strany jsou velká tlačítka plus a mínus vyvedená v barvě reproduktoru, takže nijak nevčnívají. Ze zadní strany je pak poutko a celkem standardní ovládací panel. Nalezneme tam power button, multifunkční tlačítko a tlačítko bluetooth. Následuje pak jen indikační diodka a gumová krytka.

Pod touto krytkou je konektor USB-C, klasický audio jack 3,5 mm a slot pro paměťovou kartu. To se mi velice líbí, protože jak audio konektor, tak slot pro paměťovou kartu se pomalu vytrácí a je to celkem škoda. Já si třeba rád dám mix písniček na kartu místo toho, abych měl mobil jen jako dálkové ovládání. Velice často totiž poslouchám hudbu při práci a pokud mi chodí zprávy do WhatsAppu či emaily, tak to vždy nepříjemně přeruší. Navíc, když vám někdo volá, automaticky se to přepne přes reproduktor. Za mě má zkrátka slot pro paměťovou kartu opodstatnění a Sencoru náleží plusové body.

Na horní a spodní straně je takový prolis a integrované LED podsvícení v podobě kroužku okolo pasivních zářičů. I všech tří modelů nalezneme i prakticky stejné materiály, kdy podstavec je pogumovaný a zbytek těla je potažen pololesklou umělou textilií. Měniče jsou v tomto případě u všech modelů umístěny na čelní straně, takže nejde o 360° reprodukci, ale na výkonu to nikterak nepoznáte. O tom si ale povíme v další kapitole.

Hudební projev

Všechny tři reproduktory jsou vizuálně stejné, jak jsme si už řekli. Liší se pouze výkonem, kdy ten největší model má samozřejmě největší výkon. I když kvalitní hudbení projev mám rád, tak je potřeba si uvědomit, jak chcete svůj reproduktor používat. Jak jsem již říkal, tak já v autě místo drahé hi-fi soustavy mám ten malý reproduktor, který je naprosto dostačující.

Každopádně jsem vyzkoušel každý z modelů, tzn. Serius 2 Maxi, Serius 2 Mini a Serius 2 samostantě i v sestavě pomocí TWS. Každý z nich podává slušný výkon a i ten nejmenší model Serius 2 Mini dokázal bez problémů hlasitostí a výkonem vyplnit středně velkou místnost.

Ten největší model Serius 2 Maxi je pak naprosto ideální pro nějaký večírek, rodinou oslavu či párty. Všechny jsou ale natolik vyvážené, že i při maximální hlasitosti dokáží podat zvuk ve vyšších polohách bez nějakých defektů a chrastění. Naopak hluboké basy jsou jemné a nepůsobí rušivým dojmem.

TWS

Při spárování reproduktorů pomocí TWS se vám v mobilním telefonu či v počítači hlásí jako jedno zařízení. Zvuk je ale ohromující. Když si chytře rozmístíte jednotlivé reproduktory, můžete docílit atmosféry domácího kina. Koukal jsem na Pána Prstenů i na Avatara a atmosféra vás skutečně pohltí. Vyzkoušel jsem i hrát Kingdom Come a projíždět se okolo Sázavy a poslouchat ze všech stran prostorový dusto koní je také nádhera. Za mě se technologie TWS povedla a chválím, že Sencor přišel s nápadem umožnit propojení jednotlivých modelů v této řadě. Do budoucna by ale bylo super, kdyby šlo propojit i jednotlivé modelové řady navzájem.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Sencor SIRIUS 2

Sencor SIRIUS 2 MAXI navy

SIRIUS 2 MAXI navy je gigant mezi novou modelovou řadou. S výkonem 30W poskytuje robustní zvukový výstup, který naplňuje místnost silnými basy a kristalicky čistými výškami. S frekvenčním rozsahem od 50 Hz do 20000 Hz zvládá reprodukovat široké spektrum hudebních žánrů. Bluetooth 5.0 zajišťuje stabilní a rychlé připojení, zatímco certifikace IPX7 znamená, že reproduktor odolá nejen dešti, ale i ponoření do vody do hloubky jednoho metru po dobu třiceti minut. Tento reproduktor má 3 reproduktory a 2 pasivní zářiče. Integrovaný mikrofon umožňuje pohodlné přepínání mezi hudbou a hovory. S výdrží baterie 7 hodin je tento reproduktor skvělým společníkem pro každodenní používání.

Sencor SIRIUS 2 MINI rose

SIRIUS 2 MINI rose přináší kompaktní design s výkonem 16W. I přes svou menší velikost poskytuje kvalitní zvuk s frekvenčním rozsahem od 60 Hz do 20000 Hz. Ideální volba pro ty, kteří potřebují přenosný reproduktor bez kompromisů ve zvukové kvalitě. Stejně jako jeho větší bratři má Bluetooth 5.0, certifikaci IPX7 a integrovaný mikrofon. Výdrž baterie 7 hodin znamená, že se nemusíte bát, že vám hudba odezní předčasně. Oproti MAXI modelu má jen 2 reproduktory a 2 pasivní zářiče, které však naprosto dostačují.

Sencor SIRIUS 2 olive

SIRIUS 2 olive je střední varianta a spojuje elegantní design s výkonem 20W. Jeho frekvenční rozsah od 60 Hz do 20000 Hz zajišťuje vyvážený zvukový projev s důrazem na detaily. Opět zde najdeme Bluetooth 5.0, certifikaci IPX7 a mikrofon pro pohodlné telefonování. Oproti většímu modelu MAXI navy nabízí o něco menší výkon, ale může být ideální volbou pro ty, kteří preferují komp aktnější rozměry. I zde nalezneme stejně jako u modelu MINI 2 reproduktory a 2 pasivní zářiče.

Závěr

Sencor Sirius 2 je skvělou volbou pro milovníky hudby, kteří chtějí flexibilitu a výkon. Technologie TWS a vzájemná kompatibilita reproduktorů přináší novou dimenzi zvukového zážitku. Sencor opět potvrzuje svou pověst vynikajícího výrobce elektroniky. Oceňuji na nich i rozmanitost při výběru velikostí nebo barvy. Zvukově jsou na tom reproduktory nadprůměrně a bez problémů překonají i dražší konkurenty. Za sebe je tak mohu doporučit.

Děkujeme společnosti Sencor za zapůjčení třech reproduktorů z modelové řady Sencor Serius.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Sencor