Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Z tohoto pohledu pro mne vždy byla jedna z nejlepších voleb značka Lenovo. Nabízela totiž kvalitní notebooky s dlouhou výdrží, kvalitním zvukem a se skvělým poměrem cena a výkon. I proto jsme rád, že se mi do rukou dostal notebook Lenovo ThinkPad E16 Gen 1, který bych já osobně zařadil do střední kategorie. Není to úplně ekonomická třída, ale zároveň je cenově dostupný všem. Dle technických parametrů by ale měl být schopen bez problémů zvládnout veškerou administrativní práci. Půjdeme se tedy na něj podívat blíže.

Design

Lenovo vyrábí modelovou řadu ThinkPad již mnoho let a po celou dobu si drží svůj tradiční vzhled. I Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 přináší kombinaci robustní konstrukce a tradičního „ThinkPadovského“ designu. Hliníkové šasi poskytuje pevnost a dává dojem prémiového materiálu na jedné straně a robustnosti na straně druhé.

Vyzkoušel jsem i jak je citlivý na otisky prstů a za mne je to spíše takový průměr. Otisk tam je vidět, ale není to nikterak hrozné. Ohledně designu je zapotřebí ještě zmínit klávesnici. Zde vždy obdivuji touchpad, který přesně vychází doprostřed klávesnice a ne doprostřed tabletu. Klávesnic je doplněna o numerickou, což je velký bonus. Nikoho nebaví neustále držet shift při psaní čísel. Takto je to zkrátka pohodlnější. A jak už je tradicí u této modelové řady, tak zde nalezneme i trackpad umístěný uprostřed klávesnice.

Připojení

Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 je vybaven širokou škálou portů, které v dnešní době tvoří již jakýsi standard. Máme tu dva porty USB-C a dva porty USB 3.2 Gen1. Je nutné poznamenat, že pomocí USB-C je možné notebook i nabíjet. Mimo to zde máme HDMI, síťový port RJ-45 či klasický audio jack 3,5 mm. Mimo tyto externí porty má tento notebook i dva sloty M.2 s tím, že jeden je obsazený. To je za mne dobrá zpráva, protože je vždy lepší rozšířit třeba paměť pomocí M.2 čipu než mít externí SSD disk.

Konektivita

S Wi-Fi 6E a moderním Wi-Fi modulem nabízí tento notebook rychlé a spolehlivé bezdrátové připojení. Webová kamera s rozlišením 1080p a infračervený modul pro rozpoznávání obličeje přidávají k celkovému uživatelskému zážitku, zejména co se týče bezpečnosti. Potěší i přítomnost  Bluetooth v5.1, kterou využije každý, kdo chce třeba připojit sluchátka.

Výměny modulů

Tento model nabízí poměrně jednoduchou možnost výměny například Wi-Fi modulu, RAM nebo SSD čipu v M.2 slotu. Stačí teoreticky jen opatrně otevřít spodní kryt. Na to lze nalézt množství video návodů. Není ale špatné čas od času tento kryt odmontovat a vyčistit alespoň o přebytečného prachu, který může notebook poškodit.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice s numerickou klávesnicí má dostatečný zdvih kláves (1,5 mm), což přispívá k pohodlnému psaní. Dvoustupňové bílé osvětlení klávesnice je praktickým prvkem, který usnadňuje práci v tmavém prostředí. Touchpad reaguje plynule a přesně, což zlepšuje celkový uživatelský zážitek při ovládání notebooku. Jak klávesnice, tak touchpad pracuje velice plynule a lehce a není tak žádný problém s případným zánětem šlach.

Výkon a výdrž baterie

S výkonným procesorem AMD Ryzen 7 7730U, který má osm jader, frekvenci 2 GHz a Core Boost Frekvenci 4,5 GHz je tento model naprosto dostačující pro většinu úkonů. Je to spíše pracovní notebook, ale některé jednodušší hry na něm také spustíte. Na výkonu se ale nepodílí jen procesor, ale také operační paměť o kapacitě 16 GB s frekvencí 3 200 MHz. I zde se jedná spíše o nadprůměr, protože většina konkurenčních notebooků nabízí spíše 8 GB.

Důležitým aspektem pro mnoho uživatelů je zcela pochopitelně i výdrž baterie. Ta je v tomto případě 10 hodin podle výrobce. Výdrž je ale zcela subjektivní pojem, protože závisí na množství spuštěných programů, nastavení jasu, atd. V mém případě vydržel notebook na střední jas při brouzdání internetu cca 11 hodin.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Displej

Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 má úhlopříčku IPS panelu 16″ a rozlišení 1920 x 1200 px. Za sebe musím velice ocenit antireflexní ochranu. Nemám rád, když nevidím na displej, co tam píšu. V tom vám zde pomáhá i dobrá svítivost 300 nitů. Podání barev je kvalitní a černá je zde černá. Barevné pokrytí a certifikace podle výrobce je 45 % NTSC. Obraz tak lze pozorovat z různých úhlů, a to i při ostrém protisvětle.

Zvuk

U zvuku jsem ani neměl pochybnost, protože Lenovo má tradičně kvalitní reproduktory. Ani v případě tohoto modelu tomu není jinak. Je jasné, že pokud chcete extrémně kvalitní hudební zážitek, je lepší si vzít sluchátka, ale pokud porovnáváme kvalitu zvuku u notebooku, tak se zde jedná rozhodně o nadprůměrnou kvalitu.

Závěrečné hodnocení:

Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 je robustní pracovní notebook, který kombinuje výkon a spolehlivost. Jeho odolná konstrukce a kvalitní klávesnice, typická pro řadu ThinkPad, jsou ideální pro profesionály, kteří potřebují spolehlivý nástroj pro každodenní pracovní úkoly stejně jako pro studenty, kteří chtějí výkonný a odolný notebook, který mohou mít v batohu. S dostatečným výkonem pro běžné úkoly a schopností zvládnout i některé graficky náročnější aplikace, se jedná o vhodný nástroj pro širokou škálu uživatelů.

Vzhledem ke kombinaci kvalitní konstrukce, solidního výkonu a různých funkcí, nabízí Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 dobrou hodnotu za svou cenu. Pro ty, kteří hledají spolehlivý pracovní notebook s dobrým výkonem, může být tato volba velmi atraktivní. Za sebe ho tak mohu doporučit. Jen připomínám, že vždy hodnotím notebooky vzhledem k dané kategorii.



Děkujeme společnosti Lenovo za zapůjčení notebooku Lenovo ThinkPad E16 Gen 1.



Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo