Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Mnoho lidí také využívá projektor jako alternativu k televizi či hernímu monitoru. Místo televize v obývacím pokoji mají holou stěnu a na stropě namontovaný projektor. Druhé stigma projektorů je jejich rozměr. Vždy se jednalo o rozměrná zařízení o velikosti mikrovlnné trouby. Proto jsem rád, že dnes mohu otestovat mini projektor od společnosti ViewSonic s označením ViewSonic M1 Pro.

Design

Mini projektor ViewSonic M1 Pro přináší elegantní a kompaktní design, který zdůrazňuje jeho přenosnost a moderní vzhled. S rozměry 18,2 cm x 6,2 cm x 14 cm a hmotností 0,95 kg je ideální pro umístění na stůl nebo na zem, což z něj činí univerzálního společníka. Jeho rozměry jsou skutečně velice malé a to je také jeho největší přednost. Vývojáři ViewSonic chtěli prostě efektivně zkombinovat dobrý výkon s mobilním použitím.

Rozlišení tohoto projektoru poskytuje ostrý obraz s nativním rozlišením 1280 × 720 px a maximálním rozlišením 1920 × 1080 px. Poměr stran 16:9 přispívá k širokoúhlému zobrazení, zatímco kontrast 120 000:1 zajišťuje výrazné podání detailů ve světlech i stínech.

Projekční plocha tohoto zařízení je promyšleně nastavena, s minimální projekční vzdáleností 0,94 m a maximální projekční vzdáleností 3,52 m. Tato flexibilita umožňuje uživatelům optimalizovat velikost obrazu podle prostoru, ve kterém se nacházejí. Maximální úhlopříčka obrazu je 254 cm (100 „), což poskytuje dostatečně velký obraz pro různé použití.

Znovu se tak dostáváme k jeho mobilnímu využití, protože není problém vzít si tento projektor někam ven a tam si udělat venkovní kino. Zároveň ale můžete promítat doma na stěnu místo televize, protože minimální projekční vzdálenost není ani jeden metr. Pokud si dobře pamatujete tak většinou byla projekční vzdálenost u starých projektorů několik metrů.

Při využití technologie DLP a LED zdroje světla dosahuje projektor svítivosti 250 ANSI lm (200 ISO lm). Režim ECO snižuje svítivost na 230 ANSI lm, což může být užitečné při šetření energie. Díky životnosti 30 000 h (1 250 d) a hlučnosti 26 dB je ViewSonic M1 Pro energeticky efektivní a tichý.

Konkrétně tento projektor se poměrně těžko popisuje, protože je skutečně atypický. Projektor zkrátka disponuje speciální nohou, díky které se může sám otáčet o 360 stupňů. To je za mě naprosto úžasné. Zkoušel jsem si promítat film na strop a není v tom žádný problém. Jiné projektory mají jen malé šroubovací nožky pro kalibraci, ale zde si můžete bez problémů projektor natočit dle libosti. Projektor je stříbrný a z vrchní části je pokrytý umělou textílií. Z boku pak nalezneme kolečko pro zaostření a krytku s jednotlivými konektory. Speciální noha se však dá prakticky zasunout do projektoru, takže nijak nepřekáží.

Konektivita

V oblasti připojení nabízí projektor širokou škálu možností, včetně HDMI 1.4, USB-C, USB 2.0, sluchátkového výstupu, WiFi a Bluetooth. Tato různorodost umožňuje snadné připojení k různým zařízením a vytváří flexibilní prostředí pro uživatele. Při testování jsem neměl sebemenší problémy v této oblasti a ani jsem neměl pocit, že by mi nějaký konektor chyběl.

Projektor má rovněž vestavěné reproduktory, vnitřní paměť a integrovanou baterii, což z něj činí samostatné zařízení pro multimediální zážitky. Nemusíte se tak spoléhat na notebook nebo dokonce ani na napájení ze sítě, protože projektor disponuje vlastní baterií. To je za mne naprosto super. S funkcemi 3D, 3D ready a přehrávačem multimédií se stává univerzálním nástrojem pro zábavu i pracovní použití.

Celkově vzato design a specifikace Mini Projektoru ViewSonic M1 Pro zdůrazňují jeho přenosnost, vysokou flexibilitu a moderní technologické vlastnosti, které poskytují uživatelům široké možnosti využití.

Funkce

ViewSonic M1 Pro je vybaven řadou funkcí, které zlepšují uživatelský zážitek a rozšiřují jeho využití:

  1. 3D a 3D Ready: Možnost zobrazení obsahu ve 3D přináší do projekce další rozměr a zvýrazňuje zábavní a herní možnosti.

  2. Přehrávač multimédií: Vestavěný přehrávač multimédií umožňuje přímé přehrávání obsahu z různých zdrojů, což usnadňuje přístup k videím, fotografiím a hudbě.

  3. OS Android: Operační systém Android přidává inteligenci a možnost spouštění aplikací přímo z projektoru, což rozšiřuje možnosti použití.

  4. Reproduktory: Vestavěné reproduktory poskytují zvukový doprovod bez nutnosti externích reproduktorů. To zvyšuje pohodlí a snižuje potřebu dalších audio zařízení.

  5. Integrovaná baterie: Přítomnost integrované baterie poskytuje flexibilitu při umisťování projektora a umožňuje jeho používání bez nutnosti trvalého připojení k elektrické síti.

  6. Vnitřní paměť: ViewSonic M1 Pro disponuje vnitřní pamětí, což usnadňuje ukládání a přehrávání obsahu přímo z projektora.

Ohledně konektivity a funkcí ViewSonic M1 Pro mohu konstatovat jen to, že otevírají široké možnosti pro uživatele, kteří hledají více než jen standardní projektor. Je navržen tak, aby byl jednoduše integrován do moderních digitálních ekosystémů a poskytoval uživatelům co největší flexibilitu při používání.

Svítivost a rozlišení

Projektor nabízí vysokou svítivost 600 LED lumenů (230 ANSI lumenů), což zajišťuje kvalitní obrazový výstup i při promítání ve světlých prostředích. S HD Ready rozlišením (720p) a technologií Cinema SuperColor+™, která reprodukuje věrné a živé barvy, poskytuje M1 Pro poutavý vizuální zážitek. Já jsem například při testování neměl jediný problém se svítivostí. Dokonce i za bílého dne jsem mohl koukat na film či hrát hru bez nutnosti zatahovat záclony.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Možnost napájení z powerbanky

Projektor ViewSonic M1 Pro nabízí jednu možnost, pro kterou musím udělit plusové body. Jde o napájení i z powerbanky s USB-C. To znamená, že můžete užívat kvalitní zábavu i mimo dosah elektrické sítě. Pro správné napájení je třeba, aby měla powerbanka výkon alespoň 45 W a podporovala výstup protokolu Power Delivery (PD). Můžete si tak jít do přírody, udělat si piknik a promítat na skálu, karavan nebo stěnu domu váš oblíbený film.

Reproduktory Harman Kardon

Zážitek z projekce doprovází kvalitní zvuk díky duálním reproduktorům od renomované společnosti Harman Kardon. Reproduktory mi přijdou kvalitní a zvuk dostatečně hlasitý na to, že je to jen doprovodný zvuk z projektoru. Pokud chcete přidat ještě hlasitost či kvalitu zvuku, můžete projektor propojit s externím reproduktorem díky bluetooth nebo konektoru jack 3,5 mm a užít si domácí kino.

Závěrečné hodnocen

Mini projektor ViewSonic M1 Pro přináší do světa projektorů novou dimenzi. Jeho elegantní design a kompaktní rozměry z něj činí ideálního společníka pro uživatele, kteří očekávají výkon, přenosnost a moderní funkce v jednom zařízení. Musím velice ocenit i integrovanou baterii a možnost napájení z powerbanky. Díky tomu je tento projektor skutečně mobilní.

Design a specifikace tohoto mini projektoru zdůrazňují jeho přenosnost a moderní vzhled. Ostrý obraz s vysokým rozlišením a kontrastem poskytuje uživatelům kvalitní vizuální zážitek. Flexibilita v nastavení projekční vzdálenosti a možnost 360stupňové projekce přidávají na všestrannosti.

V oblasti konektivity a funkcí M1 Pro nijak nezaostává. Široká škála portů a bezdrátových možností připojení umožňuje snadné propojení s různými zařízeními a zrcadlení obsahu přes Wi-Fi přidává na pohodlí. Vestavěné reproduktory od Harman Kardon dodávají projekci kvalitní zvukový doprovod.

Svítivost, rozlišení a technologie LED lampy jsou další klíčové aspekty, které činí M1 Pro výkonným projekčním zařízením. Životnost lampy až 30 000 hodin eliminuje potřebu časté výměny a možnost napájení z powerbanky přidává na flexibilitě při používání na cestách.

V mém hodnocení se reflektuje vynikající kombinace designu, výkonu a konektivity. Pro mobilní uživatele, kteří očekávají multifunkční zařízení pro práci i zábavu, je ViewSonic M1 Pro skvělou volbou. Osobně bych doporučil vývojářům přidat nějaké aplikace do interního operačního systému, které by ještě zvedli využitelnost. Nicméně i tak se jedná o skvělý projektor, který mohu jednoznačně doporučit. Myslím si, že i zařazení v této cenové kategorii odpovídá.

Děkujeme společnosti ViewSonic za zapůjčení projektoru ViewSonic M1 Pro.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic