Foto: Freepik

V dnešní době se bez družic prakticky neobejdeme. Možná si to ani neuvědomujeme, ale technologie využívající družice na oběžné dráze jsou všude kolem nás. Družice samotné pak prošly velkým vývojem, kdy se zmenšovali objemově, ale zvětšoval se jejich dosah a možnosti. 

Jeden problém ale přetrvává, ale to problém s jejich likvidací. Staré a nefunkční družice tvoří totiž významnou složku vesmírného odpadu a čím dál více představují i riziko pro funkční družice, Mezinárodní vesmírnou stanici nebo rakety. Výzkumníci z univerzity v Kyoto teď přišli s poměrně unikátním projektem.

Vyvinuli dřevěnou družici nazvanou LignoSat, kterou jsou prý schopni vyslat do vesmíru. Jestliže se neobjeví další problémy, měla by se jejich družice dostat do vesmíru příští léto jako součást mise vesmírných agentur JAXA a NASA. Podle vývojářů je u dřeva na Zemi problém hlavně s jeho hořlavostí, hnilobou či deformací.

Ve vesmíru ale kyslík není, takže vznícení nehrozí a stejně tak žádní paraziti. Pevnost dřeva je prý ale velice podobná hliníku a v momentě, kdy bude satelit již vyřazen z provozu, stačí ho nasměrovat do atmosféry, kde bez problémů shoří. Cílem celé mise je hlavně ověřit chování dřevěného satelitu v extrémních teplotách po dobu šesti měsíců. Zajímavé je, že dle dosavadních pokusů prý změna teplot z -150 na + 150 stupňů Celsia nemá zásadní vliv na pevnost dřeva.

Zdroj: cnn.com (odkaz)