Foto: Dodáno inzerentem

Vybíráte řetízek na nohu, ale nevíte, jak na to? Správně si zvolit může být stejně důležité jako vybrat kvalitní boty nebo šaty. Nevěříte? Řetízky na nohu jsou důležitým doplňkem, který může odrážet vaši osobnost a zároveň dotvářet váš outfit.

Ať už hledáte něco nenápadného na každodenní nošení nebo spíše něco výrazného pro zvláštní příležitosti, měli byste vědět, že existuje několik klíčových faktorů, podle který je rozumné takový doplněk vybírat. Faktorů, které je třeba zvážit, aby vaše volba dopadla co nejlépe.

My vám dnes ukážeme, které to jsou.

Základní kritéria výběru řetízku na nohu

Řetízky na nohu, známé také jako kotníkové řetízky neboli anklety, se vyrábějí z různých materiálů a v nejrůznějších stylech. Narazíte na výrobky prvotřídní, ale i na méně kvalitní.

Před nákupem řetízku na nohu je důležité pochopit, že zdaleka ne všechny takové doplňky lze považovat za univerzální. Je to vlastně stejné, jako s jakýmkoliv jiným šperkem či ozdobou. Musíte se proto seznámit se základními kritérii správného výběru.

Jaká kritéria to jsou? Hned uvidíte!

2 hlavní aspekty, které musíte vzít v potaz

Nevíte, jaký řetízek koupit? Stále tak trochu tápete? Podívejte se na dva základní aspekty, které by měly ovlivnit váš výběr. Zde jsou:

  1. Materiál – chcete-li řetízek, který něco vydrží, hledejte vysoce kvalitní kovy. Když je totiž materiál kvalitní, může šperk přetrvat věky. Vyplatí se chirurgická ocel, sterlingové stříbro, nebo ideálně zlato či dokonce platina. Odměnou vám budou dlouhotrvající lesk a minimální riziko alergických reakcí. K dostání jsou však i produkty z titanu či wolframu, případně pak ze skla.
  2. Design – volba mezi delikátním a jemným řetízkem nebo výraznějším a bohatě zdobeným modelem by měla odpovídat vašemu osobnímu stylu, případně také konkrétní události, pro kterou tento šperk či doplněk vybíráte.

Váš osobní styl

Je naprosto zásadní, aby řetízek na nohu ladil s vaším osobním stylem. Na to rozhodně nikdy nezapomínejte! Například pokud máte rádi bohémský vzhled, může být pro vás ideální volbou řetízek s přírodními kameny nebo s výraznými etnickými motivy. Máte-li naopak raději minimalistický styl, řetízek na nohu volte spíše jednodušší a pokud možno s malým přívěskem. Taková ozdoba s vámi musí zkrátka souznít. Jinak by mohla vypadat poněkud nepatřičně, a o něco takového určitě nestojíte.

Při volbě řetízku také uvažujte o vašich běžných každodenních aktivitách. Tím se ještě vracíme k volbě vhodného materiálu. Pokud například trávíte hodně času na pláži nebo u bazénu, vyberte si nějaký voděodolný materiál jako třeba kvalitní nerezovou ocel, aby se zabránilo poškození nebo ztrátě lesku.

Řetízek na nohu pro každodenní nošení

Nejste extravagantní typ? Chcete něco pro každodenní nošení a nehodláte poutat příliš pozornosti? Pak bude asi nejlepší zvolit řetízek na nohu, který je nejen pohodlný, ale který se především snadno kombinuje s vaším šatníkem. Ideální je takový, který můžete ráno nasadit a nemusíte se o něj během dne nijak starat. Nebude vám překážet a časem si už ani neuvědomíte, že ho máte na sobě. Jemné řetízky, které nepřitahují příliš pozornosti, ale zároveň vhodně doplňují vaše boty a oblečení, jsou pro každodenní použití ideální.

Vždy je také dobré zvážit pořízení šperku s nastavitelnou délkou, aby bylo snadné ho přizpůsobit různým botám a různé výšce kotníku. Na to rovněž myslete!

Chcete něco pro speciální příležitost?

Uvažujete o tom, že si pořídíte něco mimořádného? Něco, co vám bude každý závidět? Pro slavnostní události, třeba pro takový ples, můžete sáhnout po řetízku na nohu, který je o něco výraznější. Luxusní materiály jako zlato nebo řetízky zdobené drahokamy mohou dodat vašemu outfitu potřebný lesk. A na tom při slavnostní příležitosti určitě záleží.

Pokud je událost velmi formální, mějte na paměti, že by měl být řetízek dostatečně elegantní, aby odpovídal formálnosti vašeho oblečení. Můžete ale vyzkoušet také šperk s drobnými kamínky, které se budou jemně třpytit při každém pohybu. Bude to jistě velmi působivé.

Šperk se musí přizpůsobit vašim potřebám

Nabídka těchto speciálních šperků je v současnosti velice široká a pestrá, což vám může správný výběr trochu zkomplikovat. Co je tedy ještě důležité?

  • Nikdy nezapomínejte, že řetízek na nohu by měl být nejen krásný, ale také funkční. Pokud jste aktivní a máte rádi sport nebo tanec, hledejte takový šperk, který pevně sedí a nezachytává se o oděv.
  • Pro ty z vás, kdo mají citlivější pokožku, je určitě velice důležité, aby řetízek nevyvolával alergické reakce. Zkrátka nesmí vaši pokožku nijak dráždit.

Ať už si vyberete jakýkoliv materiál nebo styl, pamatujte, že řetízek na nohu by měl být především takový, aby vám jeho nošení nezpůsobovalo žádné nepohodlí. Prostě vás nesmí jakkoliv omezovat!

Řetízek by měl odrážet váš životní styl

Ať už hledáte jednoduchý a diskrétní řetízek vhodný pro každodenní nošení nebo chcete dát přednost něčemu jedinečnému pro zvláštní příležitost, nezapomínejte, že šperk musí být odrazem vaší osobnosti a vašeho životního stylu. To je jedna ze základních podmínek.

Chcete-li, přizpůsobte svůj výběr také aktuálním módním trendům, pokud to máte rádi. Nemusíte se však ani bát vybočit z davu a sáhnout po něčem zcela unikátním. Zkrátka buďte sami sebou.

Vždy však dbejte zároveň na to, aby byl váš řetízek na nohu nejen stylový a krásný, ale také pohodlný a praktický! Jedině tak budete s vaší volbou spokojeni!