Foto: Freepik

Mít vysokorychlostí internet je v dnenší době prakticky zásadní, protože i během pandemie koronaviru potřebovali žáci být neustále připojeni k video konferencím. Stejně tak potřebujete vysokorychlostní internet pro práci i osobní život. Částečně sice řeší problém současná 5G síť, ale zde je problém, že je dostupná hlavně ve větších městech a na území republiky je poměrně dost hluchých míst.

Určité řešení by prý mohla být síť 6G. Ta by teoreticky mohla mít lepší pokrytí než stávající 5G. Právě problém s pokrytím řeší i ve Spojených státech amerických. Aktivity, jako je účast na videokonferencích a streamování videí ve vysokém rozlišení, mohou vyžadovat rychlost stahování 25 megabitů za sekundu.

V roce 2019 však tuto rychlost nemělo k dispozici 4,4 % Američanů, jak uvádí nejnovější zpráva o pokroku v širokopásmovém připojení od Federální komunikační komise (FCC). Tento nedostatek přístupu k stabilnímu internetu je mnohem závažnější ve venkovských oblastech (17 %) a na kmenové půdě (21 %), což přispívá k digitální propasti, která postihuje již tak málo pokryté komunity.

Toto léto vláda v USA podnikla kroky k rozšíření stávající širokopásmové infrastruktury. V červnu Bidenova administrativa oznámila závazek ve výši 42,45 miliardy dolarů na program Broadband Equity, Access, and Deployment (BEAD), což je federální iniciativa, která si klade za cíl poskytnout všem obyvatelům USA spolehlivý vysokorychlostní internetový přístup.

Foto: Freepik

Tento projekt se zaměřuje na širokopásmové připojení, ale někteří odborníci naznačují, že výkonnější mobilní připojení by nakonec mohlo nahradit potřebu kabelového internetu. Síť 6G je stále ve vývoji, a zatím není jasné, jak rychlá bude. Každá nová generace bezdrátové technologie je definována Mezinárodní telekomunikační unií OSN (ITU) na základě specifických rychlostí odesílání a stahování dat.

Standardy pro 6G zatím nebyly stanoveny, ale odborníci z oboru očekávají, že bude mnohem rychlejší než současné sítě 5G, a to díky vysokofrekvenčním rádiovým vlnám. To umožní rychlejší a nízkozpožděné připojení. Bez ohledu na to, jak rychle se 6G rozvine, by mohla otevřít cestu k futuristickým technologiím, které si dnes těžko dokážeme představit.

Například váš telefon by mohl sloužit jako router, autonomní vozidla by mohla komunikovat téměř okamžitě, a mobilní zařízení by mohla fungovat bez použití rukou. Rychlost 6G by mohla umožnit nové aplikace, které dnes nejsou možné. Cílem tohoto odvětví je mít globální podporu pro tyto aplikace, až budou připraveny.

I když teoretické rychlosti 6G zní až senzačně, sítě 5G dosud nedosáhly pokrytí v mnoha částech světa. Pokrytí 5G čelí výzvám, ale 6G by mohla nabídnout globální pokrytí díky využití kosmických systémů, což by bylo revolučním prvkem. Současné úsilí ve výzkumu a vývoji 6G se zaměřuje na satelitní sítě na nízké oběžné dráze (LEO) a bezpilotní letadla, což by mohlo poskytovat levnější připojení než 5G, které spoléhá na pozemní kabely a mobilní věže.

Tyto technologie by mohly být komplementární a spolupracovat na zajištění lepší konektivity. Kromě toho 6G využije umělou inteligenci mnohem více než 5G, což pomůže šetřit energii a zvýší rychlost zpracování a nahrávání dat. I když 6G slibuje mnoho, pro spotřebitele bude k dispozici s největší pravděpodobností až v roce 2030.

Zdroj: ScientificAmerica.com (odkaz)