Foto: Freepik

Tento helipad má být vybudován v blízké budoucnosti na střeše velké budovy o šestnácti podlažích. V praxi by mělo stačit dronu jen tři minuty na přistání, předání balíčku a odlet. I když jsou drony připraveny, má to jeden háček – v České republice totiž chybí příslušná legislativa. Alespoň to vychází z tvrzení Luboše Lněničky, což je zakladatel společnosti 3L Robotics.

I když je u nás tato služba naprostou novinkou, v cizině tomu je naopak. Například v Austrálii přepravují drony zboží klidně i do 200 kilometrů vzdálených helipadů nebo v Dublinu si lze přes dron objednat doručení čerstvé zmrzliny. U nás je ale zkrátka vše jinak.

Foto: Freepik

V praxi jde ale o to, že developerská společnost CTPark chce vybudovat v Brně v areálu bývalé továrnu novu oblast, kde by ve středu celého areálu měla stát výšková budova. Sám developer prý chce, aby se jednalo o nejmodernější budovu Evropy. Plocha helipadu je jen zhruba čtyři metry čtvereční, ale nejidálnější je samozřejmě, když se s ním počítá již od plánů budovy.

Na vývoji helipadu se samozřejmě podílí hned několik lidí, jako například pět absolventů Vysokého učení technického v Brně nebo společnost Honeyell. Podle tohoto týmu by měl být operátor schopen řídit naráz až šest dronů současně. V současné době je již projekt ve fázi testování, takže budou probíhat fiktivní dodání zásilek na letišiti v Brně, ale již od poloviny příštího roku by se mělo běžně doručovat přímo do centra Brna.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)