Foto: Freepik

Základní principy Minecraftu zůstávají v jádru hry nezměněny. Hráči vstupují do otevřeného a neomezeného herního světa, který slouží jako jejich plátno pro tvorbu. Začínají s prázdným blokovým světem, který je doslova jejich hliněnou plátno. Mohou tvořit a bourat bloky, které tvoří tuto zeměkouli, a tím vytvářet vlastní stavby a krajiny. Minecraft nabízí bohatou škálu materiálů, které mohou hráči použít k tvorbě, od dřeva a kamene až po redstone a diamanty.

Hráči mohou vybrat z různých herních režimů, zahrnujících režim Creative, kde mají neomezené zdroje a mohou tvořit bez omezení, a režim Survival, kde musejí shromažďovat zdroje a bojovat s nepřáteli, aby přežili. Vytvořily se také speciální herní módy, které hráči mohou instalovat a upravit podle svých představ.

Minecraft není jen hrou, ale také platformou pro kreativitu. Hráči mohou vytvářet vše, co si umí představit, od jednoduchých domků až po složité základny s automatickými farmami a pastmi pro nepřátele. Hra jim dává možnost uplatnit svou tvořivost a rozvíjet dovednosti architekta a inženýra. Díky rozmanitosti dostupných bloků a předmětů mohou hráči vytvářet jedinečné a působivé stavby.

V Minecraftu se mohou hráči stát tvůrci vlastních příběhů a dobrodružství. Tuto možnost mohou využít tím, že vytvoří vlastní mapy, použijí herní modifikace (mody) a vytvoří vlastní herní scénáře. Hráči tak mohou sdílet své tvorby s ostatními hráči a prozkoumávat nové světy a příběhy.

Minecraft je také domovem rozmanité a obrovské hráčské komunity, která spojuje lidi z celého světa. Společně staví a prozkoumávají nové světy, což posiluje multikulturní zážitek. Hráči se mohou učit o různých kulturách, spolupracovat s hráči z jiných zemí a sdílet své kreativní nápady.

Vývojáři hry umožňují hráčům vytvářet vlastní servery, což poskytuje možnost vytvářet vlastní online komunity a světy, kde hráči mohou hrát s přáteli a dalšími hráči. Tato sociální složka hry přispívá k vytváření silných a trvalých vztahů mezi hráči.

Minecraft není pouze zábavnou hrou, ale také užitečným nástrojem pro vzdělávání. Školy a vzdělávací instituce ho využívají k výuce různých předmětů, včetně matematiky, historie a vědy. Hra umožňuje studentům praktický způsob, jak se učit a provádět experimenty v interaktivním virtuálním světě.

Minecraft je bezpochyby nejprodávanější videohou všech dob. Tato hra, která oslaví příští rok 15 let od svého oficiálního vydání, dosáhla úctyhodných 300 milionů prodaných kopií. Srovnáme-li to s dalšími úspěšnými hrami, jako je Grand Theft Auto V, které dosáhlo více než 185 milionů prodaných kopií, Minecraft stále drží vedoucí pozici. Jeho neustále rostoucí popularita zaznamenala další milník v roce 2020, kdy Minecraft překonal hranici 200 milionů prodaných kopií.

Mojang Studios oslavuje tento pozoruhodný úspěch během akce Minecraft Live, kde byly oznámeny nové funkce a rozšiřující balení do hry. Hráči se mohou těšit na novou zkušební komoru, která představuje pasti a výzvy, které hráče prověří v různých místnostech a chodbách. Kromě toho jsou v plánu nová DLC Star Wars: Path of the Jedi a Planet Earth DLC, která budou dostupná od 7. listopadu a začátkem příštího roku.

Helen Chiang, šéfka Mojang Studios, zaznamenala tento úspěch slovy: „Jak se blížíme 15. výročí, Minecraft zůstává jednou z nejprodávanějších her všech dob s více než 300 miliony prodaných kopií. Je to milník, o kterém se nikomu ani nesnilo, když jsme všichni umisťovali své první bloky.“

Historie Minecraftu může být trochu matoucí, ale jedno je jisté: tato hra zanechala hluboký dojem na herním světě. Markus Persson, známý také jako Notch, poprvé zpřístupnil Minecraft veřejnosti v roce 2009, ačkoli oficiální vydání následovalo až koncem roku 2011. Během této doby hra prošla mnoha vývojovými fázemi a aktualizacemi, které ji dovedly tam, kde je dnes.

Minecraft zůstává symbolem neomezené kreativity, společenského propojení a vzdělání. Jeho obrovský úspěch a trvalá popularita ukazují, že tato hra má stále co nabídnout hráčům a je připravena oslavovat další úspěšné roky své existence. S více než 300 miliony prodanými kopiemi je Minecraft nezpochybnitelně jednou z nejvýznamnějších her v historii herního průmyslu.

Zdroj: Gamebot.cz (odkaz)