Foto: Freepik

Není to tak dávno, co společnost Google nabízela svým uživatelům neomezené zálohování fotografií do její služby Google Fotky. Využívalo to skutečně velké množství uživatelů. Po čase se ale vedení společnosti rozhodlo tuto výhodu pozastavit a omezilo základní balíček na pouhých 15 GB.

Pokud má někdo zájem o větší úložiště, musí si připlatit. Lidé to využívali hojně k zálohování nejen fotografií, ale i celých filmů a videí. Nyní přichází po dlouhé době Google Fotky s novinkou v podobě možnosti zálohování fotografií ve formátu RAW – to znamená nezpracovaném formátu.

Foto: Freepik

Fotografie tak zůstávají surové, což oceňuje zejména designéři a digitální umělci. Nicméně novinka bude dostupná pro všechny uživatele Android i iOS. Po otevření aplikace Google Fotky byste již nyní měli vidět upozornění „Fotky Google přinášejí možnost zálohování nezpracovaných snímků.

U těchto snímků uvidíte vodoznak informující o tom, že se právě jedná o RAW formát. I když bude v budoucnu dostupná tato novinka všem, nyní je dostupná pouze uživatelům na mobilních telefonech Google Pixel 8. Já osobně tento formát příliš nevyužívám, protože výsledná fotografie zabírá třeba 20 MB místo standardních 3 MB. Když se vám pak sejde několik tisíc fotografií, může rozdíl ve využití úložiště činit i několik GB.

Zdroj: Gizmochina.com (odkaz)