Foto: Freepik

Co je umělá inteligence (AI)?

AI, zkráceně umělá inteligence, představuje obor počítačové vědy vytvořený v 50. letech 20. století. Jeho cílem je vytvořit stroje, které projevují lidské chování, například nezávislé rozhodování a kritické myšlení. To by mělo umožnit těmto „chytrým“ strojům řešit různé problémy a usnadnit spolupráci s lidmi. V posledních letech došlo k revolučnímu pokroku v oblasti umělé inteligence díky technologiím jako strojové učení a hluboké učení. Moderní AI dokáže rozpoznávat vizuální vzory, komunikovat s lidmi přirozeným jazykem a provádět úkoly, které byly dříve považovány za sci-fi, jako například autonomní řízení vozidel.

Jaké jsou typy umělé inteligence?

AI lze rozdělit podle „schopnosti“ nebo „funkčnosti“. Tři hlavní typy AI na základě schopnosti jsou Úzká umělá inteligence (NAI), Obecná umělá inteligence (AGI) a Umělá superinteligence (ASI). NAI je specializovaná na konkrétní úkoly, AGI se blíží lidské inteligenci a ASI je stále v oblasti sci-fi. Podle „funkčnosti“ lze AI dělit na „reaktivní“, „s omezenou pamětí“, „myslící“ a „sebe-vědomou“. Tyto kategorie se liší podle schopnosti AI reagovat na nové informace a rozumět emocím.

Jak AI funguje?

AI využívá algoritmy a masivní množství dat k interpretaci nových informací. Nejnovější pokrok je spojen s hlubokým učením, což umožňuje AI učit se zkušenostmi a měnit své chování bez lidského zásahu. Trénink AI zahrnuje vkládání obrovských datových sad do umělých neuronových sítí, které se postupně učí a upravují své algoritmy. Během inference AI používá své naučené dovednosti k reakci na nové informace.

Jak mohu využít AI?

AI již nyní ovlivňuje naše každodenní životy, například při používání vyhledávačů, řízení automobilů, nebo dokonce při psaní emailů. AI také přinese změny v různých průmyslových odvětvích, například v oblasti autonomních vozidel, medicínské diagnostiky a zemědělství. Možnosti využití AI jsou téměř neomezené a mohou být závislé na vaší představivosti.

Foto: Freepik

Kdo pracuje s AI?

Práce s AI není omezena jen na určité profesionální oblasti. AI je běžně využívána ve všech odvětvích, od akademického výzkumu až po průmysl a služby. Existuje rozsáhlý dodavatelský řetězec AI, který zahrnuje výrobce hardware, vývojáře modelů AI, poskytovatele služeb a další.

Jaké počítače se používají pro AI?

Pro AI se často využívají specializované servery, které jsou vybaveny pokročilými GPU a vysokou kapacitou paměti RAM. Osobní počítače a mobilní zařízení také mohou provádět AI úkoly, ale jsou omezeny svým výpočetním výkonem.

Co je to AI server?

AI servery jsou specializované servery navržené pro výpočty AI. Jsou vybaveny výkonnými GPU, pamětí RAM a úložištěm pro zpracování velkého množství dat. Tyto servery jsou klíčem k vývoji a tréninku AI modelů.

Jaká je role společnosti GIGABYTE Technology při rozvoji umělé inteligence?

Společnost GIGABYTE Technology hraje klíčovou roli v rozvoji AI tím, že poskytuje specializované servery a hardware pro AI. Spolupracuje s výrobci čipů a inovuje v oblasti chlazení a správy serverů.

Kdo jsou hlavní vývojáři AI?

Hlavními vývojáři AI jsou společnosti jako AMD, Intel, NVIDIA, Alphabet, Amazon, Apple, IBM, Meta a Microsoft. Tyto společnosti poskytují hardware a software pro vývoj AI a vytvářejí inovativní aplikace a služby.

Jaká je budoucnost umělé inteligence?

Budoucnost umělé inteligence je spojena s pokroky v počítačových platformách a vývoji softwaru. Očekává se, že AI bude hrát stále větší roli ve všech aspektech našeho života a přinese nové možnosti a aplikace.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Gigabyte