Foto: Freepik

Kapelu Queen nemusíme asi dlouze představovat. Jedná se o jednu z nejlepších a nejuznávanějších kapel vůbec. Není také žádným tajemstvím, že její členové nemají hudbu vystudovanou, ale vždy pro ně byla jen koníček. Například bubeník je zubař a známý kytarista Brian May je diplomovaný astrofyzik.

Někteří fanoušci si mohou myslet, že jakožto nejznámější kytarista již nemá zapotřebí věnovat se svému původnímu povolání. Opak je však pravdou. Právě Brian May úzce spolupracuje s agenturou NASA a podílel se i na nedávném doručování vzorků asteroidu na Zem.

Tato mise započala již v roce 2016, když byla vypuštěna sonda OSIRIS-REx s cílem posbírat vzorky z 4,5 miliard let starého asteroidu. Nedávno přistála v Utahu sonda se 250 g kamení a prachu. Brian May pak není jen astrofyzik, ale je to především odborník na stereoskopii.

Právě díky stereoskopii dokázali vědci určit přesné místo, kam sonda dopadne. V souvislosti s tím, poslal dokonce Brian May během příprav na své vystoupení na Wimbledonu i příjemný vzkaz: „Fandím klukům, ale oni štěstí nepotřebují. Bude to dokonalý manévr, stejně jako všechny jejich dobrodružství týkající se sběru vzorků. Dobrodružství, jejichž jsem byl hrdou součástí.“ Na závěr jen můžeme potvrdit, že celá mise se podařila a nyní se budou vzorky nějakou dobu analyzovat.

Zdroj: USAToday.com (odkaz)