Foto: Freepik

Může se zdát, že těžba kryptoměn je jednoduchým způsobem, jak si dobře vydělat. Pokud tomu ale trochu rozumíte, zjistíte, že realita je poněkud jiná. Předně musíte mít zapnutý počítač, který spotřebovává nemalé množství elektřiny. Aby se vám těžba vyplatila, museli byste mít skutečně výhodný tarif.

Když to řeknu jednoduše, tak za jednu hodinu, kterou běží počítač, zaplatíte dodavateli elektřiny více, než vyděláte na kryptoměnách. Zde by mohl někod namítnout, že hodnota vytěžených kryptoměn může prudce vzrůst. To je samozřejmě pravda, ale nedá se na to spoléhat.

Pokud se vám povede vydělat na kryptoměnách nějaké peníze, vztahuje se na to samozřejmě i daň. Ve výsledku se tak může zcela reálně stát, že po zaplacení účtu za elektřinu a daně budete mít náklady několikanásobně větší než příjmy. V případě České republiky je daň u kryptoměn stanovená na 15 %.

Foto: Freepik

To bylo oproti sousednímu Slovensku lepší, protože tam byla daň 39 %. Nyní se ale mohou na Slovensku radovat, protože letos vešla v platnost novela zákona o daních, díky které je teď Slovensko jednou z nejpřívětivějších zemí v Evropské unii co se týče kryptoměn. Otázkou je, do jaké míry se na tom podílelo povědomí o kryptoměnách mezi poslanci.

Podle současně legislativy je tak daň 14 % s tím, že je zde i tzv. časový test. To v praxi znamená, že po roce držení kryptoměny se sníží sazba daně na 7 %. Další výhodou je, že při výměně jedné kryptoměny za druhou nedochází podle současné platné legislativy za zdanitelný prodej. Většinou se totiž jedná o transakci, která podléha zdanění.

Poslední z řadou úprav v oblasti kryptoměn je osvobození od daně v případě, že se kryptoměny používají k placení za majetek či služby do výše 2 400 eur ročně. Tím se samozřejmě podpoří i celý trh, protože budete moci pomocí kryptoměn nakupovat drobé spotřební zboží, jako je káva, čaj a potraviny. Je to daleko lepší varianta, než abyste museli převádět kryptoměny na eura, zaplatit daň a pak si jít koupit kávu.

Pokud nějaký obchodník obdrží takto platbu za zboží či služby v kryptoměnách, bude se jako hodnota brát pořizovací cena digitálních měn v době nákupu. Tím dojde k ochraně podnikatelů před dvojím zdaněním. Tento nový zákon by měl vejít v plastnost již od ledna příštího roku.

Zdroj: E15.cz (odkaz)