Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

 

Design

V řadě Hype nabízí Sencor tři různé velikosti reproduktorů, přičemž náš model S6202 patří mezi nejmenší z nich. Z hlediska kompaktnosti je to pro mě osobně nejvhodnější volba, přičemž rozdíl ve zvukové kvalitě oproti větším modelům je minimální. Tento konkrétní model má rozměry 110 x 94 x 90 mm a váží příjemných 460 g, což znamená, že jej snadno přenášíte a skladujete.

Co se týče designu, reproduktor představuje válec, který kombinuje tři různé typy povrchů: matný, lesklý a textilní. Textilní povrch obklopuje reproduktor na jeho obvodu a na dvou místech je průsečný matným plastem, který spojuje horní a spodní část zařízení. Na těchto plastových částech se nacházejí výrazná tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Na druhé straně reproduktoru najdeme praktickou šňůrku nebo poutko a tři gumové ovládací prvky. Prvním z nich je tlačítko zapínání/vypínání, druhým tlačítko pro funkci TWS a třetím gumovým krytem, za kterým se nachází USB-C konektor, slot pro TF kartu a 3,5mm audio jack. Tato konektivita je v dnešní době vzácností a velmi se nám líbí, že je reproduktor vybaven i touto možností.

Reproduktor pohodlně padne do ruky a disponuje certifikací IPX7, což znamená, že je odolný vůči vodě a měl by vydržet alespoň 30 minut v hloubce jednoho metru. I když tuto vlastnost pravděpodobně nebude nikdo testovat, může se tato odolnost hodit v různých situacích. Například si můžete reproduktor vzít na výlet v batohu a při neočekávaném dešti nemusíte mít strach. Většina konektorů a slotů je také pokryta těsnými gumovými kryty.

Horní a spodní část reproduktoru jsou vybaveny plastovými výběžky, které zajišťují, že zvuk bude dobře rozkmitán i tehdy, když reproduktor postavíte na stůl nebo jiný pevný povrch. Uprostřed těchto výběžků se nachází lesklé plastové kolečko s logem společnosti Sencor. Celkově lze říci, že se jedná o malý, praktický, lehký a odolný reproduktor. Jediným vylepšením by bylo přidání malých nožiček, které by zabránily samovolnému pohybu reproduktoru, pokud byste jej postavili na bok.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Konektivita

Reproduktor primárně využívá bezdrátovou technologii Bluetooth 5.0, což umožňuje snadné spárování s vaším zařízením. Kromě toho má také audio vstup Aux (3,5mm stereo konektor) a slot pro TF kartu. Je třeba poznamenat, že pro TF kartu je potřeba používat formát FAT32 a soubory ve formátu MP3. V našem testu jsme prověřili dosah reproduktoru, který byl bezproblémový až na vzdálenost 12 metrů s tím, že signál musel projít třemi stěnami, než začal ztrácet sílu. Pro běžné použití je dosah více než dostačující.

Příchozí hovor

Díky integrovanému mikrofonu můžete přijímat hovory a dokonce provádět konference. Všimli jsme si však, že kvalita mikrofonu není úplně na úrovni reproduktoru. Druhá strana hovoru nám sdělila, že náš hlas zní trochu zastřeně. Nicméně tato nedokonalost není zásadní a většinu hovorů zvládnete bez problémů. Při příchozím hovoru dojde automaticky k pozastavení přehrávání hudby, a po ukončení hovoru musíte stisknout tlačítko „Play“ znovu, aby se hudba vrátila.

Ovládání reproduktoru je snadné a přehledné. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou umístěna na boku reproduktoru a jsou dostatečně velká a snadno dostupná. Kromě regulace hlasitosti slouží také k přeskakování skladeb, pokud tlačíte na ně déle. Na zadní straně jsme již zmínili tlačítko pro funkci TWS, které však slouží nejen k zapínání a vypínání této funkce, ale také k ovládání přehrávání/pauzy a přijímání hovorů. Bylo by však užitečné, kdyby byly tyto funkce rozděleny do více tlačítek, nebo by bylo jasněji označeno multifunkční tlačítko. Když chcete vypnout světelné LED efekty, které zdobí horní a spodní část reproduktoru, můžete to udělat současným stiskem a podržením tlačítek hlasitosti.

Zvuk

Zvukový výkon tohoto reproduktoru je působivý, a to díky výkonnému 16W reproduktoru s impedancí 4 Ω. Reproduktor se skládá ze dvou reproduktorů a dvou pasivních zářičů, které pokrývají celkový rozsah frekvencí od 80 Hz do 16 kHz. Výrobce uvádí, že celkové harmonické zkreslení je menší než 1 %. Z uživatelského hlediska reproduktor přináší působivý zvuk, který dokáže přehrávat hudbu hlasitě a s dobrou kvalitou.

Výšky jsou čisté a bez šumů, zatímco basy jsou plné a zřetelné. Reproduktor je dostatečně hlasitý na to, aby naplnil středně velkou místnost, a díky svým basovým vlastnostem je vhodný i pro sledování filmů na mobilu. Zvláště akční filmy získají s tímto reproduktorem na hlasitosti a prostorovém zvuku.

TWS

Funkce TWS (True Wireless Stereo) je skvělým přídavkem k tomuto reproduktoru. Tato technologie umožňuje spojení dvou reproduktorů bezdrátově, čímž vytvoříte stereo zvukový systém. Spárujete oba reproduktory s vaším mobilním telefonem a získáte tak prostorový zvuk, který je opravdu poutavý. V našich testech jsme spárovali reproduktory s notebookem a vyzkoušeli jsme sledovat filmy jako „Top Gun“ nebo „Pán Prstenů“. Zvukové efekty byly fantastické a dodaly filmům nový rozměr. Funkce TWS skutečně dokáže posunout zážitek ze sledování filmů na vyšší úroveň.

Výdrž

Výdrž baterie je další pozitivní stránkou tohoto reproduktoru. Většina lidí nebude reproduktor používat na maximální hlasitost, a proto jsme provedli testy na 50% hlasitosti, což je stále dostatečně hlasité. Reproduktor nás potěšil výdrží a vydržel hrát nepřetržitě 13 hodin, i když výrobce udává 12 hodin. Doba nabíjení závisí na tom, jak moc je baterie vybitá, ale pokud ji dovedete na 0 %, nabíjení by nemělo trvat déle než 5 hodin.

Závěr

Celkově musíme konstatovat, že se jedná o vynikající reproduktor, který se skvěle hodí pro různé situace, ať už jde o poslech hudby v autě, doma, na výletě nebo na pikniku. Jeho hlavní přednosti zahrnují kvalitu zvuku, dlouhou výdrž baterie, odolnost vůči vodě, možnost přehrávání z paměťové karty a přítomnost audio konektoru. Jedinou výhradou je absence nožiček, které by zabránily pohybu reproduktoru, pokud ho postavíte na bok, a možná by bylo vhodné jasněji označit multifunkční tlačítko. Nicméně se jedná o skvělý reproduktor, který můžeme jednoznačně doporučit.

Děkujeme společnosti Sencor za zapůjčení reproduktorů k recenzi.

Zdroj: Uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Sencor