Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Co přesně je SSD úložiště Solid State Drive (SSD) je moderní typ úložiště, který nahrazuje tradiční pevné disky (HDD). Na rozdíl od klasických disků neobsahuje žádné pohyblivé součásti, což znamená, že data jsou ukládána na flash paměťové čipy. Tato technologie zaručuje rychlejší přístup k datům, kratší doby načítání systému a celkově vyšší výkon počítače. SSD disky se stávají stále populárnější volbou pro uživatele, kteří chtějí zvýšit výkon svých zařízení nejen pro každodenní použití, ale také pro náročné úkoly, jako je hraní her nebo práce s grafikou a videem.

Jak může SSD úložiště zvýšit herní výkon počítače

SSD úložiště, jako je ADATA LEGEND 850, může dramaticky zvýšit herní výkon počítače díky svým vlastnostem. Mezi tyto vlastnosti patří:

  1. Vysoká rychlost čtení a zápisu: ADATA LEGEND 850 nabízí maximální rychlost čtení až 5 000 MB/s a zápisu až 4 500 MB/s. To znamená, že hry se načítají rychleji, což vede ke snížení doby načítání levelů, kratším prodlevám při přecházení mezi oblastmi a celkově plynulejšímu hernímu zážitku.

  2. Vyšší odezva: SSD disky mají nízkou latenci, což znamená, že data jsou okamžitě k dispozici. To je zvláště důležité v rychlých akčních hrách, kde každý milisekundový rozdíl může rozhodovat o výsledku.

  3. Snížená zátěž systému: SSD úložiště mají nižší spotřebu energie a produkují méně tepla než mechanické disky, což může prodloužit životnost komponent v počítači a udržet teploty na přijatelné úrovni.

  4. Multitasking: Díky vysokým rychlostem náhodného čtení a zápisu (400K/550K IOPS) může SSD snáze zvládat více úkolů současně, což je výhodné pro hráče, kteří chtějí mít spuštěné více aplikací, například chat, streamovací software nebo internetový prohlížeč, zatímco hrají hru.

  5. Oddělení datového prostoru: Je možné mít operační systém na jednom disku a do slotu M.2 připojit další SSD paměť, na které budou nainstalovány pouze hry. Tím se snižuje zátěž paměti vyřizováním procesů pro operační systém a další aplikace.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Jak lze vyměnit SSD úložiště svépomocí

Výměna SSD úložiště v počítači je relativně jednoduchá, zejména u moderních notebooků nebo stolních počítačů s M.2 sloty. Postup závisí na konkrétním modelu a značce počítače, ale obecně platí následující kroky:

  1. Zálohování dat: Před výměnou SSD disku doporučujeme zálohovat všechna důležitá data, abyste předešli jejich ztrátě během procesu. Pokud však plánujete používat nové úložiště pouze pro hry, není zálohování nutné.

  2. Odpojení počítače: Vypněte počítač a odpojte ho od elektrického proudu.

  3. Otevření počítače: U notebooků může být nutné odstranit spodní kryt. U stolních počítačů se často odstraňuje boční kryt skříně.

  4. Vyjmutí starého SSD disku: Pokud chcete vyměnit SSD, musíte nejprve vyjmout staré úložiště. Pokud je na SSD disku chladič, odstraňte ho a poté opatrně vyjměte starý SSD disk ze slotu.

  1. Připevnění chladiče: Vzhledem k výkonu SSD paměti může dojít k přehřívání, proto se na něj lepí chladič. Tuto fólii opatrně odstraňte a připevněte chladič na spodní stranu nového SSD disku. Je důležité zajistit, aby chladič byl pevně a správně připojen.

  2. Vložení nového SSD disku: Nový SSD disk vložte do stejného slotu, kam jste vyjali starý, a pevně ho zasuňte podle instrukcí výrobce. SSD sloty na základní desce bývají zpravidla popsány. Ujistěte se, že levou stranu SSD, kde jsou kontakty, zasunete do slotu M.2. Poté použijte šroubek, který bývá často přiložený k základní desce, a připevněte SSD disk. Na začátku může SSD trochu vyčuhovat, což je normální.

  3. Zavření počítače: Vraťte kryty zpět na svá místa a pečlivě zavřete počítač.

  4. Nahrání operačního systému: Po zapnutí počítače budete muset nainstalovat operační systém na nový SSD disk, nebo můžete začít s instalací her, pokud je to vaším záměrem.

Testování SSD úložiště

ADATA LEGEND 850 ADATA LEGEND 850 je špičkový SSD disk s PCIe Gen4 x4 rozhraním, který nabízí excelentní rychlost čtení a zápisu až 5 000 MB/s a 4 500 MB/s. Provádíme několik testů, abychom ověřili jeho výkon.

Test 1 – Rychlost čtení/zápisu: Provedeme měření rychlosti čtení a zápisu na disku ADATA LEGEND 850 pomocí specializovaného softwaru, který analyzuje a testuje SSD disky.

Výsledky testu rychlosti sekvenčního čtení a zápisu:

  • Maximální rychlost čtení: 4 644 MB/s

Výsledky testu rychlosti zápisu:

  • Maximální rychlost zápisu: 4 392 MB/s

Tento test potvrzuje, že SSD úložiště ADATA LEGEND 850 dosahuje vysoké rychlosti čtení a zápisu, což výrazně zlepšuje výkon počítače nejen při hraní her, ale i při běžném používání.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Popis funkcí

SSD úložiště ADATA LEGEND 850 ADATA LEGEND 850 je výkonný SSD disk s kapacitou 1 TB a nabízí řadu funkcí, které ho činí ideální volbou pro náročné uživatele:

  • Rozhraní PCIe Gen4 x4: Díky nejnovějšímu rozhraní PCIe Gen4 x4 je disk schopen dosáhnout extrémních rychlostí čtení a zápisu, což ho činí jedním z nejrychlejších SSD disků na trhu.

  • Vysoká rychlost čtení a zápisu: S rychlostí sekvenčního čtení až 5 000 MB/s a zápisu až 4 500 MB/s je ADATA LEGEND 850 jedním z nejrychlejších SSD disků na trhu.

  • Chladič pro efektivní chlazení: Díky integrovanému chladiči je zajištěno účinné chlazení disku, což pomáhá udržovat vysoký výkon i při dlouhodobém používání.

  • Kompatibilita s nejnovějšími platformami Intel a AMD: Disk je plně kompatibilní s nejnovějšími procesory od společností Intel a AMD.

  • Možnost použití s konzolí PS5: ADATA LEGEND 850 je kompatibilní s konzolí PlayStation 5, což umožňuje hráčům rozšířit kapacitu a užít si rychlý herní zážitek i na konzoli.

Výkon

SSD úložiště ADATA LEGEND 850 ADATA LEGEND 850 je skutečně výkonným SSD diskem, jak dokazuje naše testování. Jeho rychlost čtení a zápisu jsou až 3krát vyšší než u standardních PCIe Gen3 SSD a 9krát vyšší než u SATA SSD. Díky tomu nabízí fantastické zrychlení při načítání her, spouštění aplikací a celkovém výkonu počítače. Výkonnost v náhodných operacích (400K/550K IOPS) je vynikající, což usnadňuje multitasking a práci s náročnými aplikacemi.

ADATA SSD Toolbox

Software ADATA SSD Toolbox je užitečným nástrojem pro uživatele, kteří vlastní SSD od značky ADATA, včetně modelu ADATA LEGEND 850. Tento software poskytuje přehledné informace o stavu disku a jeho zdraví pomocí technologie SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology), která umožňuje sledovat klíčové atributy disku.

ADATA SSD Toolbox také poskytuje aktuální informace o teplotě disku, což umožňuje monitorovat teplotu disku a zabránit přehřívání, což by mohlo ovlivnit jeho výkon a životnost. Dále umožňuje uživatelům kontrolovat dostupnou kapacitu a celkově využitý prostor na disku, což pomáhá efektivně spravovat data.

Jednou z užitečných funkcí je i sledování a aktualizace firmware disku. Aktualizace firmware může zahrnovat opravy chyb a vylepšení výkonu, a ADATA SSD Toolbox vás upozorní, když je k dispozici nová verze firmware. Aktualizace firmware je důležitá pro udržení optimálního provozu disku.

Závěr

ADATA LEGEND 850 je vynikající volbou pro uživatele, kteří hledají výkonné SSD úložiště. S rychlostmi čtení a zápisu až 5 000/4 500 MB/s a kapacitou 1 TB nabízí tento SSD disk fantastický výkon a spolehlivost. Integrovaný chladič zajistí, že disk udrží vysoký výkon i při dlouhodobém používání.

ADATA LEGEND 850 je ideální volbou pro hráče, grafiky a každého, kdo požaduje rychlé a spolehlivé úložiště. Navíc díky kompatibilitě s konzolí PS5 můžete rozšířit herní úložiště i pro konzolové hráče. Celkově lze říci, že ADATA LEGEND 850 patří mezi nejvýkonnější SSD disky na trhu a jeho pořízení je investicí do výkonu vašeho počítače a zážitku z práce i hraní.

Poděkování

Za zapůjčení disku ADATA LEGEND 850 PCIe Gen4 x4 M.2 2280 SSD děkujeme společnosti ADATA.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ADATA