Foto: Freepik

Windows 3.0 a 3.1: Rozšíření možností

S vydáním Windows 3.0 v roce 1990 a následně Windows 3.1 byla aplikace Malování aktualizována a rozšířena o některé nové nástroje a funkce. Uživatelé získali možnost používat různé nástroje na kreslení, včetně tužky, štětce a ovladačů, což umožnilo vytvářet složitější obrázky.

Windows 95 a XP: Stále oblíbená

Aplikace Malování se stala stále oblíbenější a stále byla součástí operačního systému Windows. S vydáním Windows 95 v roce 1995 a později s Windows XP v roce 2001 byla Malování doplněna o nové funkce, jako byl například „Fill with Color“ (vyplnit barvou) a různé efekty.

Windows 7: Modernizace a vzhled aero

S nástupem Windows 7 v roce 2009 byla aplikace Malování podrobena modernizaci. Získala nový vzhled v souladu s designem Aero, což bylo charakteristické pro Windows 7. I přesto, že se jednalo stále o jednoduchý nástroj, byl Malování užitečný pro rychlé kreslení a úpravy obrázků.

Windows 10: návrat a modernizace

Po krátké pauze, kdy byla aplikace Malování v systému Windows 8 a 8.1 nahrazena aplikací Fresh Paint, byla Malování vrácena zpět do Windows s vydáním Windows 10 v roce 2015. Tato verze byla modernizována a získala nové funkce, jako byla podpora dotykových obrazovek a možnost kreslit na plátno s různými zařízeními, včetně stylusu.

Foto: Freepik

Současnost: podpora vrstev a průhlednosti

Až do současnosti se aplikace Malování neustále vyvíjela a vylepšovala. Jedním z nejnovějších vylepšení je zavedení podpory vrstev a průhlednosti, což umožňuje uživatelům vytvářet složitější a detailnější digitální umění. Tato aktualizace přináší aplikaci Malování do nového věku kreativity a umožňuje uživatelům dosáhnout ještě lepších výsledků.

Celkově lze říci, že aplikace Malování je jedním z ikonických prvků operačního systému Windows, který prošel dlouhou cestou od svých počátků až po současnost, stále sloužící jako užitečný nástroj pro kreslení a úpravu obrázků pro miliony uživatelů po celém světě. Její historie je spojena s vývojem grafických uživatelských rozhraní a snažením se zpřístupnit tvorbu digitálního umění širšímu publiku.

Podpora vrstev

Jedním z nejvýraznějších prvků této aktualizace je zavedení podpory pro vrstvy na plátně. Uživatelé nyní mohou přidávat, odebírat a spravovat vrstvy na svých obrazech. Tímto způsobem lze vytvářet bohatší a složitější digitální umění.

Práce s vrstvami umožňuje skládat tvary, text a další prvky obrazu na sebe, což znamená, že vaše kreativita nemá žádné meze. Stačí kliknout na nové tlačítko „Vrstvy“ na panelu nástrojů a otevře se vám panel na straně plátna, kde můžete jednoduše přidávat nové vrstvy. Změnou pořadí vrstev na tomto panelu můžete experimentovat s různými kompozicemi vašeho obrazu a sledovat, jak se mění pořadí naskládaných prvků.

Můžete také snadno zobrazit, skrýt nebo duplikovat jednotlivé vrstvy a dokonce sloučit vrstvy dohromady, což znamená, že máte absolutní kontrolu nad tím, jak vaše digitální umění vypadá.

Průhlednost

Dalším důležitým prvkem této aktualizace je podpora průhlednosti. Při práci s jednou vrstvou si na plátně všimnete šachovnicového vzoru, který označuje části obrazu, které jsou průhledné. Vymazání obsahu z plátna již nezanechává bílou barvu, ale skutečně vymaže obsah.

Co je ještě úžasnější, při práci s více vrstvami, kdy vymažete obsah na jedné vrstvě, obsah ve vrstvách pod ní se stále zobrazuje. Toto umožňuje vytvářet složité a detailní obrázky s různými úrovněmi průhlednosti, což je skvělý nástroj pro tvorbu efektního digitálního umění.

Když tyto funkce kombinujete s novou možností odstranění pozadí, můžete rychle vytvářet zajímavé vrstvené kompozice a dosáhnout úžasných výsledků.

Zdroj: Windows.com (odkaz), Creativosonline.org (odkaz)