Foto: Freepik

Kvalitní sportovní ponožky jsou základ

Běh je na pomůcky veskrze nenáročný sport. Stačí vám kvalitní obuv a něco na sebe a můžete začít. Ale co takové ponožky? Věnujete jim dostatečnou pozornost, nebo nad nimi mávnete rukou a nezatěžujete se jejich výběrem? Záleží na každém běžci. Někdo běhá denně a s chodidly žádné problémy nemá, jiní trpí puchýři, nebo i bolestmi nohou a je pro ně těžké najít vhodnou obuv. V takových případech se vyplatí investovat do kvalitních běžeckých ponožek. Svěřte svoje nohy do péče francouzského výrobce Sidas, které vyrábí kvalitní funkční ponožky a vložky do bot již od roku 1975.

Podle čeho byste měli vybírat

Důležité je, aby vám ponožky na noze dobře seděly. Musí mít správnou elasticitu, aby neodstávaly či se na noze během pohybu neposouvaly. V takovém případě mohou vytvořit záhyb, který vás bude tlačit. Nebo pokud by se ponožky po noze pohybovaly, právě v tomto místě tření vznikají nepříjemné puchýře. Správnou běžeckou ponožku byste vůbec na noze neměli cítit. Stejně podstatné je, aby ponožka v botě a na vložce neklouzala. Proto jsou běžecké ponožky Sidas vybaveny silikonovými pásky, které pomáhají efektivně přenášet energii mezi nohou a botou s minimální ztrátou. Správné běžecké ponožky by měly rychle odvádět vlhkost. Při běhu se nohy přirozeně potí. Zůstane-li pot na pokožce, noha se zapaří a zvyšuje se riziko vzniku puchýřů a plísní nohou. Běžecké ponožky Sidas jsou proto vybaveny mikrokanálky, kterými odvádí vlhkost od nohou. Na suché pokožce se daří hůře bakteriím, takže dobrý odvod vlhkosti oddálí i nástup nepříjemného zápachu, což efektivně podporuje také antibakteriální úprava Polygiene, kterou běžecké ponožky Sidas mají.

Při výběru berte ohled také na tepelný komfort. Jinou ponožku si vybere běžec náchylný k prochladnutí, který běhá na podzim a v zimě, jinou zase běžec trénující v parných letních dnech. Velký vliv má také styl běhu a terén. Pokud běháte na pevném povrchu, stačí vám tenká ponožka. Účastníte-li se však trailových běhů, které vedou často v proměnlivém terénu, vyplatí se investovat do ponožek, které jsou vyztužené v oblasti paty, prstů a kotníku.

Pokud není vaší doménou běh, ale provozujete aktivní turistiku, rozhodně ani vy nepodceňujte výběr ponožek. Trekkingové ponožky Therm-ic oceníte zejména pro jejich schopnost termoregulace a odvodu vlhkosti.